Чи знаєте ви, що зелений, чорний, білий, улун, пуер та інші чаї виробляються з листя, зібраного з одного й того самого чайного куща?
При
цьому ми звикли уявляти чайні плантації як широкі поля з низькими
кущами. Насправді висоту цих кущів спеціально обмежують обрізанням —
задля зручності збору листя. У природних умовах Camellia Sinensis може
жити близько 100 років і досягати висоти до 15 метрів.
Ще один цікавий факт: різновиди чаю визначаються не тільки обробкою, а й розташуванням листків на кущі. Відповідно до так званої «чайної ієрархії», найвищі, молоді листочки і бруньки (типси) — це сировина для дорогих, елітних білих та зелених чаїв. Вони містять більше амінокислот і теаніну, що надає чаю ніжного і витонченого смаку.
Середні листочки — основа для більшості якісних зелених і чорних чаїв. Вони мають збалансований смак і аромат. Найнижчі, більш зрілі листя — жорсткіші, з вищим вмістом клітковини і меншим — корисних речовин. Їх зазвичай використовують для масового виробництва, зокрема гранульованого й пакетованого чаю.
Іншим фактором, що визначає тип чаю, є спосіб обробки. Для отримання зеленого чаю листя майже не піддається ферментації (окисленню). Це роблять за допомогою гарячої пари (японський метод) або обсмажування (китайський метод). Завдяки цьому чай зберігає зелений колір і свіжий, трав’янистий смак. Чорний чай проходить повне окислення, що надає йому темного кольору, насиченого аромату і терпкого смаку.
Чаї часто маркують абревіатурою “FTGFOP” (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe), яка є системою оцінки чаю: чим більше літер — тим вищої якості чай.
▸ Tippy — вказує на велику кількість бруньок (типсів).
▸ Golden — означає золотистий відтінок, характерний для типсів.
▸ Flowery — означає наявність ніжних бруньок у зібраних листях.
▸ Pekoe — ексклюзивний чай, зібраний з двох листочків і бруньки.
Якщо на пачці ви бачите маркування FTGFOP1, можете бути впевнені — це Дарджилінг найвищої якості.