23.12.19

Верховний Суд дозволив поліцейським перевіряти поліс ОСЦПВ і штрафувати водіїв за його відсутність

 
Українських водіїв через суд зобов'язали пред'являти на вимогу поліцейського поліс обов'язкового страхування цивільно правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ - Автоцивілка). Раніше перевірити «страховку» водія поліцейський мав право тільки після отримання відповідної постанови.

Тепер патрульний після зупинки автомобіля має право відразу перевіряти страховий поліс поза процедурою складання протоколу або оформлення матеріалів ДТП. І водій не має права заперечувати чи відмовляти. Таке рішення Верховний Суд України узвалив в кінці листопада у справі №522 / 22180/16-а. 
У разі, якщо водій буде відмовлятися надавати для перевірки свій страховий поліс, то згідно з рішенням Верховного Суду, він буде оштрафований на суму 435 гривень в рамках адмінправопорушення, передбаченого ч.1 ст.126 КУпАП. Без наявності страхового поліса експлуатація автомобілів в Україні заборонена. І мати з собою в авто страховий поліс зобов'язані всі водії.

Нагадаємо, в квітні 2019 року в Україні узаконили електронні поліси “автоцивілки”. Кабінет міністрів України вніс зміни до ПДР, які дозволяють водіям пред’являти співробітникам поліції поліс обов’язкового страхування в електронному вигляді.

Зокрема, постановою Кабінету міністрів № 258 пункт 2.1 Правил дорожнього руху доповнено вимогою про те, що за наявності електронного поліса ОСЦПВ водій може підтвердити його наявність співробітникові поліції на електронному або паперовому носії. Тобто показати поліцейському самостійно роздрукований поліс ОСЦПВ або візуалізувати його на екрані смартфона, планшета або ноутбука.

Автомобілісти мають знати, що співробітники патрульної поліції будуть перевіряти достовірність кожного електронного поліса в Єдиній централізованій базі даних щодо обов’язкового страхування автоцивільної відповідальності, доступ до якої відкрило для МВС Моторно-транспортне страхове бюро України.

Втім поки що електронні поліси ОСЦПВ не користуються популярністю у автовласників. До речі, оформити електронну “автоцивілку” можна не скрізь. Таку послугу можуть надавати лише 37 страхових компаній.

Читайте також