07.09.19

Кучеренко назвав реальну ціну газу для населення


«Нафтогаз» «закинув в уряд» проект, у якому планується підвищити ціну на газ до 9,6 гривень за кубометр. Натомість повністю обґрунтована ціна є на 40% нижчою.


Про це в ефірі одного з телеканалів заявив народний депутат України, ексміністр ЖКГ Олексій Кучеренко.

Він наголосив: погоджується з позицією Володимира Зеленського щодо збалансування доходів населення та комунальних платежів, щоб це було «неболяче». Уряд повинен розробити програму, як це втілити на практиці.

«Та це – стратегічно правильне завдання, бо ми не можемо далі грати в популізм», – зазначив Кучеренко.

Водночас він закликав українців не вірити заявам політиків, що ті не впливають на тариф, мовляв, найближчі 3-5 років політики таки впливатимуть на ціну газу і комунальних послуг. Адже наразі в Україні немає реального ринкового середовища як ринку.

«Це буде просто політично зарегульована галузь. Сьогодні ціна на газ регулюється відповідною постановою уряду, який знайшов певні механізми, щоб прив’язати її до 4 показників. Думаю, Кабмін робитиме усе, щоб ціна на газ не підвищувалась, але для цього є абсолютно об’єктивні підстави – ціни на газ на європейських ринках справді мають спадний тренд», – вважає нардеп.

Окрім того, Кучеренко зазначив: у проекті «Нафтогазу», який Андрій Коболєв «закинув в уряд», зазначається підвищення ціни на газ на 48% – до суми 9,6 гривень за кубометр. Натомість, за словами нардепа, обґрунтована ціна газу для населення може бути нижчою на 40%.

«Якщо порахувати і ренти, і прибуток, і транспортування, то в населення вона – 5,3 гривні. Це повністю покриває «хотілки» усіх суб’єктів ринку. Це економічно обґрунтована ціна, все решта – певний додатковий податок, який покладають на нас з вами і, як на мене, витрачають незрозуміло куди», –підкреслив Олексій Кучеренко.

Як повідомлялось раніше, ціни на природний газ у Європі впали до десятирічного мінімуму та знижуватимуться і надалі. Експерти припускають, що восени вартість може впасти ще мінімум на 20%.

Читайте також