02.09.19

Збитковість Укрпошти збільшилася у 8 разів, – аудиторський звіт за 2016-2018 роки


Державна аудиторська служба України нещодавно опублікувала аудиторський звіт роботи Укрпошти у 2016-2018 роках. У висновку аудитори зазначили, що її фінансовий результат роботи ‒ збиток, який за два роки збільшився у 8 разів. Серед основних причин Укрпошта назвала кібератаку.

З липня 2016 року державною компанією керує громадянин США Ігор Смілянький. За цей час його зарплата збільшилася більш ніж вдвічі та сягає 750 тисяч гривень на місяць. Смілянський навіть намагався піти у відставку, але досі залишається на посаді.

Минулого року прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив державним аудиторам перевірити Укрпошту і зупинити «вакханалію із космічними зарплатами». І нещодавно Держаудитслужба встановила – за керівництва Смілянського збитковість Укрпошти збільшилася більш ніж у 8 разів. У звіті йдеться, що доходи компанії збільшуються переважно за рахунок підвищення тарифів, а сам Ігор Смілянський не виконує свій же контракт щодо фінансового плану Укрпошти. Також аудитори роблять висновок про відсутність стратегії розвитку на короткострокову перспективу.

Укрпошта має проблеми й з нерухомістю. Більше тисячі її приміщень на 110 тисяч квадратних метрів фактично простоювали. Товариство на вимогу законодавства не передало територіальним громадам гуртожитки, тож понесло збитків на 1,8 мільйона гривень. Аудит встановив й те, що Укрпошта має на балансі житло, до якого немає доступу або яке оформлене на інших, вартістю більше 5,7 мільйонів гривень. Наприклад, 4-кімнатна квартира в Києві, до якої компанія немає доступу, належить «приватній особі». За адресою цієї квартири зареєстровані дві фірми Олександра Мацепури, який за інформацію з ЄДРПОУ теж там зареєстрований. Сам Мацепура у 2014 році намагався стати народним депутатом України від партії «ВІДРОДЖЕННЯ».

Сама Укрпошта поясила свою збитковість підвищення мінімальної зарплати, новими правилами нарахування ЄСВ, затримкою підвищення тарифів, скороченням виплат пенсій та кібератаку у червні 2017 року. Саме тоді в Україні відбулася масована атаку вірусу Petya.A. Укрпошта оцінила збитки від неї на рівні 100 мільйонів гривень втрачених доходів.

Аудиторський звіт за результатами державного фінансового аудиту діяльності акціонерного товариства «Укрпошта» за період з 01.01.2016 по 31.12.2018 від 22.07.2019 року: http://bit.ly/DAS_Ukrposhta

Читайте також