19.09.19

Хто і чому відводить конфлікт з РПЦ на Кіпрі в бік Америки та України

Гучна історія з «Російською православною церквою на Північному Кіпрі» розвивається і обростає новими дивовижними подробицями. Після засідання Священного синоду Кіпрської православної церкви (КПЦ) архієпископ Хризостом II заявив ЗМІ, що ця тема «виходить за рамки церковних питань», а також «пов’язана з національним інтересом».
Нагадаємо, скандал навколо так званої «Російської православної церкви Північного Кіпру» спалахнув наприкінці серпня цього року. Кіпрські ЗМІ звернули увагу, що на окупованих територіях північного Кіпру діє російськомовний православний прихід, де відбуваються «літургії» російською мовою. Джерела кіпрських журналістів пояснили, що за цією ситуацією стоять російські спецслужби: вони давно планували взяти під контроль російськомовну громаду на окупованій частині Кіпру, яка за різними оцінками нараховує від 10 до 15 тисяч осіб, але не хотіли псувати відносини з кіпрським урядом і дратувати Кіпрську православну церкву.

На зустрічі з журналістами архієпископ Хризостом II висловив обурення нелегальною експансією РПЦ на Кіпрі: «Ми не хочемо, щоб Російська православна церква втручалася у внутрішні справи Кіпрської православної церкви і мала парафії на Кіпрі і священиків, які проводять богослужіння».

Хризостом II також виніс на обговорення тему законності проживання іноземців на окупованих територіях Кіпру в контексті незаконного захоплення нерухомості.

«Якби на півночі Кіпру жили російськомовні громадяни, які переселилися туди до подій 1974 року, то Кіпрська православна церква могла б організувати для них богослужіння, — сказав архієпископ. — Але якщо російськомовні громадяни незаконно прибули на окуповану Туреччиною частина Кіпру після 74-го і проживають в будинках і на землях греко-кіпріотів, то для нас це неприйнятно, і ми закликаємо їх виїхати».

Читайте також