20.11.20

Букерівську премію 2020 отримав шотландський письменник за роман про алкоголізм

Букерівську премію 2020 року дали за роман про жіночий алкоголізм


Шотландський 44-річний письменник Дуглас Стюарт став лауреатом Букерівської премії 2020 року, однієї з найпрестижніших нагород у галузі літератури англійською мовою. Нагороду він отримав за свій дебютний роман «Шуґґі Бейн». Як повідомляє ВВС, роман заснований на спогадах самого письменника. Це розповідь про хлопчика, який росте в Глазго в 1980-х роках, його матір бореться із алкогольною залежністю. Стюарт присвятив книжку своїй мамі, яка і померла від алкоголізму, коли йому було 16 років.

Сам письменник каже, що його книга – це історія любові, яку можуть відчувати діти до «небездоганною» батькам. Голова журі Маргарет Басбі зазначила, що рішення суддів було одноголосно.

Володар цьогорічної премії Після закінчив Королівський коледж мистецтв після чого переїхав до Нью-Йорка, щоб розпочати кар’єру дизайнера одягу, працюючи з відомими брендами. Почав писати у вільний час десять років тому. Відтоді його твори з’явилися в LitHub і The New Yorker. Стюарт сказав в інтерв’ю сайту Букерівської премії, що зараз закінчує свій другий роман.

Як відомо, Букерівська премія є однією з найпрестижніших премій в англомовній літературі. Вона присуджується з 1969 року. Спочатку для її отримання автору необхідно було проживати в одній з країн Співдружності націй (Велика Британія і колишні колонії), Ірландії чи Зімбабве. У 2013 році Фондом Букерівської премії було вирішено присуджувати її незалежно від громадянства письменника. Єдина умова – книга повинна бути написана англійською мовою і опублікована у Великій Британії. До 2015 року переможців оголошували один раз на два роки, потім – щороку.

Читайте також