28.11.20

Голодомор в Україні: 15 фактів про геноцид

Щороку в Україні відзначається День пам’яті жертв голодоморів. Нині цей день припадає на 28 листопада. Це нагода згадати історію, вшанувати тих, чиє життя було зруйноване або знищене у ті страшні часи сталінського режиму. Українці ніколи не були байдужі до цієї трагедії. У сучасному світі про масові вбивства шляхом штучно створеного голоду вже не бояться говорити, та все ж Голодомор 1932-1933 років деякі країни не поспішають визнавати Геноцидом українського народу. Щоб розуміти, через що пройшли наші предки і відчути яку складну історію переживала Україна, ми зібрали 10 фактів про штучний голод в Україні.

  1. Штучний голод забрав життя 3 млн 943 тис. українців. Це останні дані Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України.
  2. Половина жертв була у віці від 6 місяців до 17 років.
  3. З тодішніх семи областей України найбільше постраждали Київська та Харківська, де померли понад 1 млн осіб. Найменше жертв було в Чернігівській та Донецькій областях.
  4. Доведені до відчаю селяни їли тіла своїх чи сусідських померлих дітей. За деякими даними, за канібалізм під час Голодомору засудили понад 2,5 тис. людей.
  5. Під час голоду тоталітарна влада не лише не припинила примусове відбирання їжі, а й відхилила допомогу з-за кордону та забороняла мешканцям сіл  виїжджати в інші регіони СРСР.
  6. Голод став зброєю масового біологічного знищення українців. Він на довгі десятиліття порушив природний генетичний фонд, призвів до морально-психологічних змін у свідомості нації. Наслідком злочину геноциду стало руйнування традиційного українського устрою життя.
  7. У пресі перша згадка про голод в СРСР з’явилася у грудні 1933 року. В газеті Manchester Guardian вийшли три статті британського журналіста Маґеріджа. Він розповів, що в Україні люди помирають від голоду. Після цього радянська влада заборонила іноземним журналістам їздити в ці регіони.
  8. На рівні офіційного партійного керівництва слово Голодомор вперше прозвучало в грудні 1987 року. Перший секретар ЦК КПРС Володимир Шербицький на урочистостях з нагоди 70-ліття УРСР визнав факт голоду.
  9. ЦК Компартії України у 1990 році дозволив публікацію книги Голод 1932-1933 рр. в Україні: очима істориків, мовою документів.
  10. У 2006-му СБУ розсекретила понад п’ять тисяч сторінок державних архівів про Голодомор.
  11. Автор терміну геноцид, польський та американський юрист Рафаель Лемкін у 1953 році першим із фахівців міжнародного права визначив винищення української нації сталінським режимом як геноцид.
  12. Верховна Рада лише у 2006 році офіційно визнала Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу.
  13. Під час президентства Януковича цей термін, як і “Голодомор” просто прибрали із підручників історії. 
  14. Парламентська асамблея Ради Європи у 2010 році відмовилася визнавати голод геноцидом українців, проте визнала сталінський режим винним у масовому голоді в СРСР.
  15. 23 країни світу офіційно визнали факт геноциду українців у 1932-1933 роках. 

Читайте також