Цинк – це важливий мінерал, який виконує в організмі одразу декілька функцій. В тому числі, він підтримує нормальну роботу імунної системи та метаболічні функції, а також сприяє загоєнню ран, пише Поштівка.
Оптимальна кількість цинку в раціоні допомагає зменшити ризик розвитку вікових захворювань, пригнічує запалення та покращує стан шкіри.
Дефіцит цинку – це доволі поширений різновид харчових дефіцитів, але у багатьох людей його не діагностують. Сильний дефіцит цинку зустрічається не так часто. Але навіть при незначній нестачі цього мінералу можуть виникнути симптоми, які попередять вас про небезпеку.
При низькому рівні цинку в організмі можна помітити такі ознаки:
- Повільне загоєння ран
- Зниження ваги
- Ослаблення нюху та відчуття смаку
- Втрата апетиту
- Діарея
- Поява виразок на шкірі
- Випадання волосся
- Втома і виснаження
Денна норма споживання цинку для дорослого чоловіка становить 11 мг на день, а для дорослої жінки – 8–9 мг на день. Під час вагітності жінки повинні вживати 11 мг цинку щодня, а в період годування груддю – 12 мг.
Цинк можна отримати з багатьох продуктів харчування. Найкращими його джерелами є м’ясо, бобові, молюски, насіння, горіхи, яйця, цільні зерна, молочні продукти, темний шоколад та картопля.
Якщо ви помітили у себе симптоми дефіциту цинку, зверніться до лікаря та здайте аналізи, не потрібно самостійно починати вживати дієтичні добавки.