10.12.21

Польща добиватиметься закриття проекту «Північний потік - 2» - МЗС республіки


Влада Польщі має намір добиватися закриття проекту «Північний потік – 2». Про це заявив у п'ятницю глава МЗС Польщі Збігнєв Рау на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ ФРН Анналеною Бербок.

«Польща рішуче добиватиметься закриття цього шкідливого для Європи проекту», - сказав він.

Сьогодні Глава Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляйєн уникла відповіді на питання щодо можливості блокування «Північного потоку - 2» у разі агресії Росії проти України, яке їй задали журналісти в п'ятницю на прес-конференції в Брюсселі за підсумками зустрічі з канцлером ФРН Олафом Шольцем.

«Для нас важливо, що агресія повинна мати ціну, і тому ми ці пункти будемо доречною формою доводити до Росії, але ми не будемо публічно говорити про це», - заявила вона, додавши, що «енергія не може використовуватися як засіб тиску , енергобезпека Європи має бути забезпечена».

Проте російська сторона неодноразово наголошувала на тому, що «Північний потік - 2» є «комерційним проектом» і реалізується спільно з європейськими партнерами. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков висловлював подив спробами низки країн зумовити долю газопроводу політично мотивованими обставинами. Москва також неодноразово заявляла, що нібито ніколи не використовувала енергоресурси як інструмент тиску.

Читайте також