07.12.21

Повний курс вакцинації підвищує ризик захворіти у порівнянні з невакцинованими

Виведення на ринок вакцин вироблених за новими технологіями мали перелік очікуваних ускладнень. Все про що ми чуємо і говоримо (тромбози, інсульти, міокардити) – це неочікувані ускладнення. Їх перелік, до речі, неповний. Неочікуваних ускладнень нема в анотаціях. Немає тому що учасників з ускладненнями основної (експериментальної групи) виключали з досліджень. Це ноу-хау сучасної доказової медицини. Але це ще не все. Справжнім відкриттям виявилася ефективність вакцин.

Читайте також:  Понад половину вивчених випадків "омікрон"-штаму в Британії припало на щеплених щонайменше двома дозами вакцин

У Британії населення вакциновано «вектором» та «месенджером» у співідношені 50/50. Факти хвороби і смертей щеплених є незаперечними. На щастя не всі британські вчені використовують ВВС для промоції нових продуктів генної інженерії. Є й такі, які стверджують, що повний курс вакцинації підвищує ризик захворіти у порівнянні з невакцинованими. Ну, ось є і такі британські вчені. Ми про них просто не знаємо. Саме цим ефектом і пояснюються чергові хвилі хвороби в Європі. Захворюваність серед щеплених помітно зростає після 30 років, і досягає максимуму у віковій групі 40-49 (на графіку щеплені чорним кольором). Анатитілзалежним посиленням інфекції цей ефект пояснити неможливо. Існують ще якісь причини.

Про що можна говорити сміливо. Вірус у щеплених легко долає неспецифічний бар’єр. На мою думку це напряму пов’язано з негативним впливом на неспецифічну ланку, яка в нормі виконує бар’єрну функцію для респіраторних вірусів. Швидше за все реалізується такий вплив через Т-лімфоцити, які приймають участь як у неспецифічному, так і адаптивному імунітеті. Принаймні, зростання захворюваності щеплених вказує на цілісність імунної системи та зв’язку неспецифічної та специфічної ланок. 

Можна також передбачити, що ідеї щоквартальної вакцинації, з якими виступають міністри ОЗ Заходу будуть лише погіршувати ситуацію і ми спостерігатимемо все нові і нові хвилі захворюваності уже у вакцинованих та перехворілих.

Анатолій Якименко

Читайте також