16.12.21

Омікрон – симптоми інші, вакциновані хворіють легше

Симптоми нового штаму коронавірусу Омікрон, який стрімко шириться світом, суттєво відрізняються від симптомів попередніх варіантів Covid-19, повідомляє британська газета Daily Telegraph з посиланням на інформацію, накопичену науковцями останнім часом.

Аналіз приблизно 78 000 випадків Омікрону в Південній Африці дає підстави медикам стверджувати, що основними симптомами Омікрону є першіння в горлі, яке схоже на “дряпання”, сухий кашель, закладений ніс та біль у попереку.

Усі ці ознаки набувають більш важкої форми і тривають довше у тих, хто не робив щеплення, стверджують вчені, тоді як у вакцинованих і тих, хто вже перехворів на коронавірус, захворювання протікає у легшій формі.

Читайте також:  Вирусолог Надежда Жолобак: Опасен ли штамм "Омикрон"?

Видання нагадує, що головними симптомами уханського штаму і штаму Дельта вважаються висока температура, тривалий важкий кашель, втрата смаку і нюху.

Науковці також визнають, що Омікрон не призводить до великої кількості важких ускладнень, які потребують екстреної медичної допомоги.

За даними дослідження в Південній Африці, загальна кількість госпіталізацій через Омікрон була на 29% меншою, ніж за часів поширення уханьського штаму, і на 23% менше, ніж під час зараження Дельтою.

Daily Telegraph звертає увагу на те, що дослідження в Південній Африці підтвердило: дві дози вакцини Pfizer-BioNTech забезпечують набагато менший захист від Омікрону. Втім лікарі припускають, що вакцина можливо ефективна у запобіганні тяжкого захворювання, що визначається як госпіталізація, але не висловлюють впевненості що за низької чисельності важких випадків від омікрону вакцинація взагалі потрібна.

Водночас Daily Telegraph цитує голову ВООЗ Тедроса Гебрейсуса, який вважає, що Омікрон не можна розглядати як “м’який” варіант коронавірусу. Він наголошує, що для захисту від Covid-19 необхідно вдатися до усіх кроків, що запобігають зараженню будь-яким штамом.

“Вакцини не замінять маски. Вакцини не замінять дистанціювання. Вакцини не замінять провітрювання приміщень чи дотримання гігієни рук, – каже він. – Робіть усе це, і робіть це постійно”.

Читайте також: Природно набутий імунітет набагато сильніший і триваліший порівняно з імунітетом від вакцинації

Читайте також