12.10.19

Шотландія першою у Великій Британії заборонила ватні палички

Шотландія першою у Великій Британії заборонила виготовлення та продаж ватних паличок для боротьби з пластиковими відходами.


Новий закон, який підтримав уряд Шотландії у вересні, набув чинності, пише Independent.

Міністр охорони здоров’я Розанна Каннінгем зазначила, що пишається таким кроком, адже пластикові вироби шкодять дикій природі у воді та на суші.

За її словами, уряд посилюватиме заходи зі зменшення споживання пластику заради збереження та захисту довкілля.

Заборону ватних паличок підтримали екологічні активісти Морського консерваторського товариства, які протягом останніх років прибрали близько 150 000 пластикових паличок з пляжів у Шотландії.

Раніше в Англії повідомили, що заборонять пластикові трубочки та ватні палички з квітня 2020 року.

Екологи похвалили дії Шотландії щодо заборони використання цих пластикових відходів:
«Після виявлення більше 3500 пластикових вушних паличок на пляжах Шотландії під час нашої акції Great British Beach Clean у 2017 році, ми раді почути про плани міністра охорони здоров'я Розанни Каннінгем про заборону виготовлення та продажу їх у Шотландії. Як речі, які, можливо, використовуються лише п'ять хвилин, щоб очистити наші вуха або підправити макіяж, — вони можуть завдати занадто великий удар по екології океанів на сотні років», — сказала Кетрін Джеммелл (Catherine Gemmell), співробітник охорони природи Шотландії.
Джеммелл додала, що викинуті пластикові вушні палички, які потрапляють у моря і на пляжі, можуть накопичувати токсини, такі як ПК (поліхлоровані біфеніли), або випадково ковтатися морськими істотами, завдаючи їм фізичної шкоди. За її словами, альтернативні варіанти з паперу та картону вже доступні для тих, кому вони потрібні.

Після заборони пластикових пакетів і введення схеми повернення пляшок і банок для напоїв, це ще один хороший крок на шляху до того, щоб використовувати ресурси економніше.

Д-р Ліндсі Доддс (Lyndsey Dodds) із ​​Всесвітнього фонду дикої природи говорить:
«Пластикові палички є одними з найбільш поширених форм забруднення середовища морів, тому ми вітаємо цю заборону і впевнені, що це правильний крок. Це сміття руйнує дику природу, через що мільйони тварин помирають щороку. Пластик також опиняється в їжі, яку ми їмо, та у воді, яку ми п'ємо».

Читайте також