22.10.19

Авторка законів про нові правила для малого бізнесу пов'язана з фірмою, що розробляє ПЗ для касових апаратів

Авторка законів про нові правила для малого бізнесу Роксолана Підласа пов'язана з фірмою, що розробляє програмне забезпечення для касових апаратів

Про це написала у Facebook депутат Ніна Южаніна.

"Звернула увагу на допис Борислава Берези про дивний збіг обставин, за яким одна з ідейних натхненниць та авторів законопроектів про РРО і кешбеки Роксолана Підласа в минулому отримувала кошти від структури, яка займається розробкою програмного забезпечення для касових апаратів. Сама пані Підласа, створюючи нещодавно міжфракційне депутатське об’єднання "За ФОПів", зауважила, що в минулому була ФОПом. Водночас на сайті Верховної Ради України міститься така інформація про попереднє місце роботи пані Підласої: "радник міністра, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України", - наголосила Южаніна.
Вона додала, що зважаючи на досить юний вік "реформаторки", навряд чи вона встигла багато де попрацювати.

"Тож я спробувала розібратися в достовірності цих суперечливих даних. Дійсно, судячи з декларації пані Підласої, у 2018 році вона отримувала доходи і як підприємець, і як радник міністра економічного розвитку і торгівлі України. На сайті ж МЕРТу зазначено, що радником міністра вона була призначена в грудні 2017 року. Якою ж підприємницькою діяльністю паралельно займалася ця особа? З урахуванням її функцій у МЕРТі — висвітлення позиції міністерства при спілкуванні з представниками ЗМІ та на публічних заходах — здогадатися не складно. За КВЕДом 63 це "Надання інформаційних послуг", дозволене тільки для платників єдиного податку третьої групи. Але річ не у виді діяльності. Фактично в 2018 році пані Підласа сиділа на двох стільцях, будучи і ФОПОм, і працівником міністерства", - йдеться в дописі Южаніної.

Южаніна наголосила, що це не заборонено, адже працівників патронатних служб, до яких належать радники міністрів, вивели з-під дії Закону України "Про державну службу" ще в 2016 році. Тобто всі обмеження, які поширюються на державних службовців, в тому числі зайняття підприємницькою діяльністю, таких працівників не стосуються.

"А от моральний бік справи викликає запитання. Одне з них — щодо цікавого зв’язку між роботою на користь розробників ПЗ для касових апаратів і законотворчою діяльністю народної депутатки — уже озвучив мій колега Борислав Береза. Інше: як можна було, попри цей факт, декларувати намір щодо подолання схеми, учасником якої була сама? Не долати, оскільки обидва закони спрямовані не на руйнування подібних схем, а на усунення зі шляху великого бізнесу дрібних підприємців за допомогою фіскалізації останніх, а саме декларувати намір!

А що, так можна було? — спитаєте ви і будете цілком праві. Брати гроші зі структури, яка розробляє РРО, хай навіть брати гроші в минулому — це конфлікт інтересів. А взагалі влада почала шукати сплату податків не з того кінця — краще зробити все можливе, щоб великі платники податків не залишали країну, а наближені до влади олігархи не отримували пільг. Інакше важко зрозуміти, що не так зробила Підласа", - завершила вона.

Читайте також