14.10.19

Російська авіація цілеспрямовано атакує цивільні лікарні у Сирії – NYT

Майже половина всіх задокументованих атак на сирійські лікарні припадає на ВПС Росії.


Російська авіація в Сирії систематично бомбардувала цивільні лікарні, на частку ВПС Росії припадає майже половина всіх задокументованих атак, йдеться у розслідуванні The New York Times.

З 2011 року правозахисна група "Лікарі за права людини" зафіксувала 583 атаки на лікарні, 266 з них – з 2015 року, коли Росія ввела свої війська в Сирію на підтримку диктатора Башара Асада. Унаслідок нападів на лікарні загинули 916 медичних працівників.

У період з кінця квітня до середини вересня, коли російські та сирійські війська почали наступ на один з останніх форпостів збройної опозиції в Ідлібі, ВПС Росії атакували 54 лікарні на цій території.
Журналісти зібрали великий масив доказів, що стосуються бомбардувань 5 та 6 травня, включно зі свідченнями очевидців, зокрема працівників лікарень, радійними записами переговорів російських льотчиків, і даними служб авіаспостереження.

Зібрані дані дозволяють точно відтворити атаки росіян на чотири лікарні, вчинені протягом 12 годин у травні 2019 року. А також ідентифікувати льотчиків.

Російська авіація бомбила навіть ті лікарні та шпиталі, які перебували у списках об'єктів, на які поширюється дія Конвенції ООН про захист цивільного населення під час війни (Женевської конвенції). Усі атаковані 5 і 6 травня лікарні були в такому списку.

Згодом Росія та Китай, скориставшись своїм правом вето в Раді безпеки ООН, заблокували розслідування військових злочинів РФ у Сирії. А випадкове чи цілеспрямоване бомбардування лікарень відноситься саме до військових злочинів, нагадують розслідувачі.

У Росії відмовилися коментувати атаки на чотири лікарні в травні цього року. Представник російського МЗС у розмові з журналістами послався на попередні заяви, в яких стверджувалося, що ВПС завдають "удари високої точності" і лише по "точно вивченим цілям".

Читайте також