29.11.19

Експрезидент Польщі Кваснєвський: сина Джо Байдена взяли в Burisma через батька, але він цим не користувався

Aleksander Kwasniewski

Експрезидент Польщі Александр Кваснєвський, який є одним із членів наглядової ради української газовидобувної компанії Burisma, заявив, що сина ексвіце-президента США Джо Байдена Гантера взяли туди на роботу через ім’я батька, оскільки так працює світ бізнесу. Водночас Гантер Байден був активним членом наглядової ради та ніколи не використовував ім’я свого батька в роботі.

Про це Кваснєвський сказав в інтерв’ю інформаційному агентству Associated Press.
«Я розумію, що мене просять долучитися до певного проєкту не просто тому, що я такий хороший, а тому, що я Кваснєвський і є колишнім президентом Польщі. І все це взаємопов’язано.
Якщо в тебе немає імені — ти ніхто. Бути Байденом — не погано. Це гарне ім’я», — сказав Кваснєвський.
Експрезидент Польщі також наголосив, що Гантер Байден ніколи не користувався посадою свого батька — ексвіце-президента США за президентства Барака Обами — у своїй роботі та навіть не згадував його. Натомість Гантер привніс американський погляд і практики на діяльність компанії, яка займається газовидобуванням — сферою, де США є світовими лідерами.

Кваснєвський також пригадав, що після обрання кандидатури Гантера Байдена він мав із ним коротку телефонну розмову, в якій сказав, що одне із завдань Burisma — позбавлення України енергетичної залежності від Росії. Нині компанія виробляє 25-30% газу на українському ринку і, за словами експрезидента, Україна по-справжньому стає менш залежною від РФ.

Компанія Burisma, якою володіє колишній міністр екології Микола Злочевський, нині перебуває в центрі розслідування у справі імпічменту президента США Дональда Трампа. За твердженням демократів, той — в обмін на розмороження американської військової допомоги — вимагав від України провести розслідування проти Burisma, членом наглядової ради якої з 2014 по 2019 рік був син Джозефа Байдена — ймовірного політичного опонента Трампа на прийдешніх президентських виборах 2020 року.

Burisma — одна із найбільших приватних газовидобувних компаній в Україні, президент та засновник якої — Микола Злочевський, ексміністр екології часів президентства Віктора Януковича. Ліцензії на розробку газових родовищ фірмам Злочевського, зокрема Burismа, погоджувало міністерство, яке він сам і очолював. У 2014-му Злочевський залишив Україну, компанію підозрювали в ухиленні від податків, відмиванні коштів та розкраданні державних ресурсів. У 2018-му в Burisma повідомили, що судові справи проти компанії завершені. ГПУ дійсно закрила справу щодо ухилення від податків, справа щодо відмивання коштів була програна Злочевському в Лондонському суді. А справа щодо розкрадання державних ресурсів — фактично видача ліцензії самому собі — була передана в НАБУ, яке продовжує розслідування.

Попри провадження, компанія не припиняла діяльність, у 2014-му при Burismа створили раду директорів, в яку увійшов, зокрема Гантер Байден. Він був у раді директорів до 2019 року. Офіційно у справах щодо Burismа він не фігурував.

Читайте також