04.11.19

Український Хеловін називається Велесова ніч


В ніч з 31 жовтня на 1 листопада святкують не лише Хеловін: це ще й Велесова ніч. Виявляється, що новомодне західне свято не таке вже нове для українського народу, а традиції цих двох свят дуже схожі, пише Поштівка.


Велесова ніч – це ніч великої сили, коли тоншають кордони між світами, коли духи наших предків і тих, що будуть жити після нас, постають невід’ємним цілим, разом з вмираючим і оновленим світом, зі стихіями і їх міццю. Перш за все, це сімейне свято. Вважалося, що в Велесову ніч духи предків повертаються до своїх нащадків, щоб піднести їм уроки і благословити весь рід.

Перед настанням темряви розводили Вогонь, стрибки через який, а також ходіння босими ногами по розпеченому вугіллю було обрядом очищення і звільнення від злих сил. Саме тому святкування Велесової ночі для українців мало особливе значення. Разом з розумінням цих явищ приходить несподівано нове сприйняття народних свят, звичаїв, а також протиборчого єднання стихій.
“Геловін святкують з метою відлякування злих духів, тоді як у дохристиянські часи в цю ніч наші предки запрошували душі померлих родичів до своєї хати, — говорить Ігор Баконь, голова громади “Сварга” об’єднання рідновірів України. — Суть цього свята полягає в тому, що Велеса вважали богом не лише мудрості й достатку, але й покровителем світу Нави — світу духів”.
У цю ніч найлегше спуститися в підземелля своєї підсвідомості і здобути Силу, якщо зможеш подолати свій страх. Це час для очищення, осмислення, розуміння і, можливо, переходу на новий щабель.

Вночі в цей час на вулицю виставлялася тарілка з частуванням для душ померлих.
На підвіконня ставилася свічка, вона вказувала (як маяк) шлях душам, які готові прийти до нащадків і допомогти. На вівтар свята клалися яблука, гарбузи, кабачки, осінні квіти. Згадували близьких, друзів, родичів, що вже пішли, але без жалю.
Під час Велесової ночі “гостей” також треба запросити, промовивши: “наші предки, ходіть до нас, це для вас частування”.

До того ж, на Велесову ніч прийнято запрошувати померлих не лише, аби показати, що ми їх пам’ятаємо, але й при потребі в них можна про щось попросити. Наприклад, якщо потрібна допомога у якійсь справі чи порада. До слова, вважається, якщо в цю ніч присниться хтось із предків, це добрий знак.

Назва Хелловін прижилась від англійського свята та перекладається як «ніч усіх святих». Хоча насправді це ніч усіх мертвих – просто таких змін назва зазнала уже в християнські часи. Це зумовлено тим, що язичними не боялись смерті і зустрічали її спокійно, а у християнських традиціях свято на честь мерців сприймалось з острахом, а спілкування з потойбічним світом засуджували. Тому з часом традиції та назва видозмінились.

У будь-якому разі, не зважаючи на те, як у різних релігіях ставляться до цього дня – немає нічого поганого у тому, щоб згадати своїх предків та віддати їм шану в ніч, коли приходять з потойбічного світу. Можливо, ви зміните свою думку, щодо іноземного походження свята та вирішите поставити свічку на підвіконні, як маячок для душ до рідного дому, чи навіть залишите для них частування.

Читайте також