В Україні борщ здавна вважався символом міцної родини |
Існує понад 70 складених і описаних рецептів червоного борщу
В Україні борщ здавна вважався символом міцної родини: усі інгредієнти у полив'янім горщику варяться, бурлять, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки одне одному, стають одним цілим – багатим, наваристим, густим.
Читайте також: Заповіді українського борщу
Пропонуємо 10 фактів про борщ, яких ви точно не знали:
- У давнину українці традиційно готували борщ на поминальний обід. Вважалося, що з парою від борщу відлітає до раю душа небіжчика.
- Існує понад 70 складених і описаних рецептів червоного борщу. Найскладнішим та найдорожчим вважається "Борщ київський". Бульйон для нього варять з яловичини, баранини та свинини, а окрім обов'язкових складників додають натуральний хлібний квас.
- На Чернігівщині готують борщ з грибними "вушками" і називають його "переяславським".
- На Житомирщині борщ має два різновиди: "поліський" – з в'яленими в'юнами і грибами та "коростенський" – на сухофруктах.
- Є на карті України регіон, у якому взагалі немає свого борщу, – це Закарпаття. Дуже рідко там варять борщ із самої лише картоплі та буряка, без капусти і називають його "львівським".
- У єврейській кухні борщ готують виключно на курячому м'ясі і додають досить багато цукру, а буряк не тушкують, а відварюють.
- У класичний український борщ в самому кінці варіння обов'язково кладуть свіже свиняче сало, товчене з часником, сіллю і зеленню. Знімають каструлю з вогню, накривають кришкою. Дають борщу настоятися не менш як півгодини (чим довше, тим краще) і тільки тоді подають.
- Першими закислювачами для борщу слугували сироватка, кисле молоко, кисла капуста, ягоди або незрілі яблука. Томатна ж заправка з'явилася в українському борщі лише в кінці XIX – на початку XX столітті, коли в Україні остаточно прижилися американські помідори.
- На честь українського борщу було назване невелике містечко Борщів, розташоване на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю "Борщ-їв".
- Існує географічне поняття "борщовий пояс", що охоплює території, на яких традиційно готують борщ, – від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь до російських регіонів на Волзі та Дніпрі.
Згадки про борщ є в «Енеїді» Івана Котляревського (1842 р.):
«Пили горілку до ізволуІ їли бублики, кав’яр;
Був борщ до шпундрів з буряками,
А в юшці потрух з галушками…»,
а також у творах таких відомих письменників, як Микола Гоголь і Антон Чехов. Навіть у романі Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита» є сценка зі згадуванням борщу: «Пелагея Антонівна внесла паруючу каструлю, при одному погляді на яку відразу можна було здогадатися, що в ній, у гущі вогняного борщу, знаходиться те, чого смачніше немає в світі, — мозкова кістка...»