12.04.20

Депутат Андрій Деркач найняв лобістів для зустрічей з Білим домом та Сенатом – Politico

Один з лобістів – Андрій Артеменко, екс-депутат, якого позбавили українського громадянства

Деркач
Андрій Деркач

Український партнер Руді Джуліані, депутат України Андрій Деркач найняв в якості лобіста в США Андрія Артеменко – колишнього депутата Верховної Ради від Радикальної партії, якого позбавили українського громадянства в 2017 році. Цей крок був опублікований в лобістському реєстрі Міністерства юстиції в той же день, коли Джо Байден став кандидатом в президенти від Демократичної партії. Про це пише Politico.

Артеменко зареєстрований для лобіювання під іншим іменем. Документ показує, що Деркач найняв людину по імені Енді Віктор Кучма, а також ще одного лобіста Набіля Ахмада Бадера. Але «Енді Віктор Кучма» насправді є юридичним іменем Артеменка. Сам він розповів виданню, що змінив ім’я в 2017 році, Кучма це прізвище його дружини, а американцям легше його розуміти.

На початку президентства Трампа Артеменко поділився з Майклом Коеном, на той час особистим адвокатом президента США, планом по встановленню миру між Україною та Росією. Його план передбачав передачу півострову Крим в оренду РФ на кілька десятків років, тому спричинив широку критику як проросійський.

Артеменко також зіграв помітну роль в епізоді One America News про Байдена та Україну. В ньому він заявив, що українські чиновники, які підтримували обвинувачення проти Байдена, не могли отримати візи для в’їзду у США.

Читайте також: Внешняя политика Трампа: все дороги ведут к Путину — Der Standard

Між тим Деркач нещодавно заявив, що США відкликали його візу без пояснення причин (Держдеп не коментує питання віз). Незважаючи на це, згідно з договором про лобіювання, Артеменко та Бадер планують організувати зустрічі з представниками Деркача з Білим домом і членами «комітетів Сенату по міжнародним відносинам і Падати іноземних справ». Неясно, де та як відбуватимуться ці зустрічі, враховуючи вплив, який коронавірус має наразі у США, а також нездатність Деркача на законних основах виїхати у США.

Відповідаючи на питання, чи буде в лобістській роботи брати участь Байден, Деркач сказав Politico, що «за цим контрактом ніякі цільові або інші слідчі дії не передбачені і не проводяться. Матеріали за контрактом вже опрацьовуються». Однак в контракті згадуються теми, яких Джуліані та інші торкнулися при понтифікації про колишнього віце-президента і його сім'ї.

Пошук корпоративних записів під іменем Енді Кучми показав, що він має справу з Еріком Принсом, засновником Blackwater. Компанія, зареєстрована у Флориді під назвою Airtrans LLC називає Кучму своїм виконавчим головою, а дружину Андрія Артеменка Оксану – її президентом. На сайті компанії зазначається, що вона є частиною Frontier Resource Group, якою керує Принс. Артеменко підтвердив, що він та Принс разом займаються бізнесом.

Раніше цього тижня Принс розмістив в LinkedIn повідомлення про те, що в його компанії є кілька українських літаків великої вантажопідйомності та помітив пост тегом «#coronavirus». Він також додав до посту світлину із зображенням вантажного літака Ан-225 «Мрія».

Читайте також: Импичмент Трампу: Парнас признался, что передавал Зеленскому «ультиматум» президента США

Читайте також