01.12.20

В "Слузі народу" пояснили, чому провалилася реформа ЖКГ

В Україні реформа сфери житлово-комунального господарства (ЖКГ), яка проводилася кілька років, за фактом провалилася.

Про це розповіла голова підкомітету з питань розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Людмила Буймістер (фракція “Слуга народу”).

Вона пояснила, що головною метою реформи було створення ринку комунальних послуг, але досягти цього не вдалося.

“Де факто реформа провалена, тому що філософія, яка закладалася в реформу ринку комунальних послуг, – це те, щоб з’явився сам цей ринок. Ринок у нас не з’явився, і є дуже багато недосконалих механізмів, про які можна запитати директора якого завгодно ЖЕКу або ОСББ, – механізмів, які не просто не дають цьому ринку розвиватися”, – вважає Буймістер.

За її словами, у фракції підготували законодавчі зміни до закону про ринок ЖКП, щоб врегулювати спірні питання.

“У нас, наприклад, не визначено статус деяких активів, які розташовані всередині будинку, або мереж, які підходять до будинку. Хто за них повинен відповідати, хто повинен платити? Чому, наприклад, жителі багатоквартирних будинків повинні платити за прибудинкову територію, яка їм не належить? Всі ці питання залишилися без вирішення, але гірше того, що в тарифах вони якимось чином відображені. Тому люди оплачують, не розуміючи навіть як це проконтролювати”, – пояснила Буймістер.

* * *

«СВЖУ» з'ясувала, як ставляться до реформи "осббізації" українці і чому не хочуть створювати ОСББ, а також дізналася, які проблеми діяльності ОСББ хвилюють мешканців будинків.

  • ОСББ не має стосунку до сумісної власності (будинку) і представляє лише співвласників квартир.
  • ОСББ не є ефективною формою управління будинком, це взагалі незрозуміла форма зв своєю суттю і призначенням. Наприклад, ОСББ не є господарюючим суб'єктом.
  • Будинок це складний інженерний об'єкт, який потребує кваліфікованої експлуатації та професійного технічного обслуговування - ОСББ нездатне цього забезпечити.
  • ОСББ не несе відповідальності ні за що: ні за технічний стан будинку ні за безпеку проживання в ньому.
  • Некомпетентність та безвідповідальність голів ОСББ. Люди не вірять головам ОСББ. У членів ОСББ немає механізмів захисту від свавілля, контролю голів ОСББ та вливу на них. У випадку зловживань або крадійства - голови ОСББ залишаються безкарними.
  • Внески на утримання будинків мають примусовий характер, ніхто не звітує за їх використання і не несе відповідальності. Немає договірної послуги - немає відповідальності і якості.
  • ОСББ не здатне вирішити серйозних проблем будинку.
  • Люди не хочуть витрачати час на збори і вирішувати "колгоспом" проблеми ЖКГ і займатись "самозабезпеченням" - вони хочуть заплатити за тарифом і отримати якісну послугу.
  • Немає відшкодування пільг та субсидій на оплату "внесків". Внески не є послугою.
  • Загальний досвід діяльності ОСББ в Україні має негативний характер і свідчить про те що вони не працюють. Поодинокі випадки їх "успішної" діяльності лише підтверджують це правило.

Читайте також