15.12.20

В Україні почали діяти норми щодо використання ВІМ-технології в будівництві


В Україні вже дозволено проєктувати будівлі з урахуванням ВІМ-технології (Building Information Modeling), а також подавати на затвердження та експертизу проєкти будівництва у паперовій та електронній формі.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад та територій.

«Набрали чинності зміни до Порядку розроблення проєктної документації на будівництво об’єктів, які дозволяють використовувати ВІМ-технології та до Порядку затвердження проєктів будівництва і проведення їх експертизи, які можуть подаватися у паперовій та електронній формі або у вигляді електронних документів», — йдеться у повідомленні.

Що таке BIM-технології:

  • це новий підхід до управління цифровою інформацією у будівельній галузі, який дозволяє віртуально відтворити об’єкт ще до початку його будівництва. Він дає змогу підвищити безпеку та надійність будівель і споруд, контролювати якість та швидкість будівельних робіт, суттєво знизити ймовірність помилок у проєктах, зменшити вартість будівництва та оптимізувати витрати на стадії експлуатації.

Читайте також: "За рухнувшей "Аркадой" на подходе - новая пирамида". Почему посыпались киевские новостройки

«Модернізація та цифрова трансформація вітчизняної будівельної галузі, зокрема, завдяки впровадженню BIM-технологій, дасть змогу вирішити низку системних проблем. Йдеться про низьку якість проєктування і будівництва, неефективне використання ресурсів, непрогнозованість затрат на експлуатацію побудованих об’єктів, аварійність будівель та споруд, брак інвестицій, ресурсоємність та неенергоефективність галузі», — зауважив перший заступник міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський.

Наголошується, що для системного комплексного впровадження інформаційного моделювання в будівництві, Мінрегіон розробив Концепцію та план заходів з її реалізації. У першу чергу впровадження BIM-технології, зазначають у міністерстві, потребує державного регулювання, зокрема, створення необхідної нормативно-правової бази, розроблення низки норм та стандартів, державної підтримки реалізації пілотних проєктів, підготовки фахівців відповідної кваліфікації, інформаційної, організаційної та методичної підтримки.

Читайте також: Строительные стандарты: когда в Украине начнут строить по-новому?

Наразі Мінрегіон працює над оновленням 20 державних будівельних норм, розробленням національних кошторисних норм та розробляє комплексний план перегляду будівельних норм до 2025 року.

Читайте також