31.05.19

Рахункова палата оприлюднила рейтинг найбільш неефективних розпорядників державних коштів

Зокрема, це міністерства інфраструктури, оборони та охорони здоров’я. Також у переліку порушників Генпрокуратура і Держслужба у справах учасників війни та ветеранів АТО.

Найбільшими порушниками бюджетного законодавства у 2018 році стали міністерства інфраструктури, оборони та охорони здоров’я, а також Генеральна прокуратура і Державна служба у справах учасників війни і ветеранів АТО.

Про це заявив голова Рахункової палати України Валерій Пацкан, представляючи звіт за 2018 рік у Верховній Раді, повідомляє Поштівка.
«Ми склали рейтинг найбільш неефективних розпорядників коштів. Перша п'ятірка виглядає так: Міністерство інфраструктури - майже 55% від обсягу перевірених нами коштів використовувалися неефективно, Міністерство охорони здоров'я - 42%, Генеральна прокуратура - 37%, Державна служба у справах учасників війни і ветеранів АТО - 16%», - сказав Пацкан.
Він повідомив, що за минулий рік Рахункова палата перевірила 598 об'єктів, охопивши аудитами майже 305 млрд грн, загалом аудитори Рахункової палати встановили факти порушення бюджетного законодавства та неефективного використання бюджетних коштів на 17 млрд грн.
«Ми підготували і затвердили 91 звіт. Нашими аудиторами встановлено порушень на загальну суму близько 17 млрд грн. Це порушення бюджетного законодавства, неефективного управління та використання бюджетних коштів, майна, коштів міжнародних організацій, недоліки при адмініструванні доходної частини бюджету. У середньому кожен аудитор Рахункової палати за минулий рік перевірив 1 млрд 73 млн бюджетних коштів і виявив порушень і недоліків на суму 60 млн грн», - зазначив Пацкан.
Очільник Рахункової палати закликав депутатів ухвалити відповідні кадрові рішення, а правоохоронців - звернути увагу на ці міністерства і розпочати кримінальні провадження.

За його словами, в європейських країнах чиновників, які найбільш неефективно використовують бюджетні кошти, звільняють із займаної посади.
«Завтра у Верховній Раді звіт уряду, і парламенту це привід порушити питання про відповідність деяких міністрів займаним посадам», - зазначив Пацкан.
Як відомо, відповідно до закону "Про Рахункову палату", цей орган від імені парламенту здійснює контроль за надходженням коштів до Державного бюджету України та їх використанням.

Читайте також