09.05.19

НЕ ВАРТО СТАРІТИ ЗА ОБІДНІМ СТОЛОМ


Коли організм молодий і дужий, можливо, він і витримає "розплату застільних гріхів". А коли роки вже не ті? Тоді варто забути про "експерименти за столом". Більше того - слід подбати про те, аби за допомогою правильно організованого раціонального харчування забезпечити собі здоров'я на довгі-довгі роки.


Раціональне харчування справді сприяє підтриманню здоров'я людей літнього віку. Більше того, воно є профілактикою раннього старіння організму і багатьох захворювань, пов'язаних з віком (атеросклерозу, ішемічної хвороби, цукрового діабету, ожиріння тощо). Аби харчування насправді мало профілактичну дію, літнім людям слід дотримуватися певних рекомендацій.

Харчування має бути різноманітним, помірним, відповідати віковим потребам і енерговитратам.

Найдоцільніше харчуватися 3-4 рази на добу. Якщо хочеться їсти частіше, можна вживати фрукти. Востаннє треба їсти за 1,5-2 години до сну. Корисно випити склянку кисляку, кефіру, інших кисломолочних продуктів. Добре було б з'їсти перед сном яблуко чи інший фрукт.

Загальна кількість хліба в добовому раціоні не повинна перевищувати 300 г (150 г житнього і 150 г хліба з пшеничного борошна грубого помолу).

З напоїв слід віддати перевагу чаю з молоком чи м'ятою, кисляку, компоту, відвару шипшини, неміцній каві з молоком (загалом не більше 3-4 склянок на добу).

Супи краще готувати на овочевому відварі, рибні і м'ясні бульйони готуйте не частіше 1-2 разів на тиждень.

Не вживайте жирних сортів м'яса, птиці, субпродуктів, котрі містять багато холестерину (печінка, мозок, вим'я, шкірка птиці).

Вживайте м'ясні страви лише раз на добу (краще на перший сніданок чи на обід, чергуючи з рибною стравою), яйця - 3-4 рази на тиждень.

Літнім людям корисні варені, парові або тушковані на воді страви.

Соуси і підливи до м'ясних та рибних страв краще готувати з кислих ягід, хрону, свіжої зелені.

Слід надавати перевагу овочевим і круп'яним гарнірам. Дуже корисні овочі зеленого та помаранчевого забарвлення.

Для приготування їжі використовуйте мінімум жирів і не пересмажуйте її. Обмежуйте вживання жирів тваринного походження, намагайтеся замінити їх рослинною (бажано нерафінованою) олією. Вершкове масло використовуйте лише для заправки готових страв чи для бутербродів (не більше 10-20 г на добу), а маргарин - лише для випікання тістечок та здоби.

Максимально обмежуйте вживання цукру (замінюйте його стевією, медом), варення, цукерок, тортів, тістечок.

Щоденно включайте до раціону кисломолочні продукти, водночас обмеживши вживання жирного сиру, вершків, сметани.

Будьте обережними і з вживанням солі (ваша добова норма - 4-6 г на добу), копченостей і солінь. Відмова від спиртних напоїв теж є однією з умов збереження здоров'я і запобігання ранньому старінню.

З асортименту продуктів, наведених у таблиці, кожен може приготувати сніданок, обід і вечерю на свій смак. А якщо ще й врахуєте подані рекомендації фахівців - набагато довше збережете своє здоров'я.

Читайте також