03.09.21

Попередня хвороба Covid-19 краще захищає від штаму Delta, ніж вакцина Pfizer, показало дослідження

Згідно з ізраїльським дослідженням, люди, які одужали від Covid-19, були краще захищені від Дельта штаму вірусу КПК * (Covid-19), ніж ті, хто отримав вакцину компанії Pfizer-BioNTech.

"Цей аналіз показав, що природний імунітет забезпечує більш тривалий і більш надійний захист від інфекції, симптоматичного захворювання і госпіталізації зі штамом Дельта", — сказали дослідники з Maccabi Healthcare і Тель-Авівського університету.

"Це найбільше з реальних спостережних досліджень, що порівнює природний імунітет, набутий під час попередньої інфекції SARS-CoV-2, з імунітетом, викликаним вакциною мРНК BNT162b2", — додали вони.

Природний імунітет — це імунітет, який зберігається у людини після одужання від вірусу, в цьому випадку вірусу КПК.

Препринт дослідження, яке все ще знаходиться на стадії рецензування, був опублікований на сайті medRxiv 25 серпня.

Дослідники використовували дані Maccabi Healthcare Services, друга за величиною медична страхова компанія Ізраїлю, за період з 1 березня 2020 р. по 14 серпня 2021 р. Вони провели статистичний аналіз відповідних людей для трьох груп дослідження: люди, які отримали дві ін'єкції вакцини компанії Pfizer, невакцинованих людей, у яких раніше була інфекція Covid-19, і люди, які раніше були інфіковані, а потім отримали одну дозу вакцини.

Результати були отримані за період з 1 червня по 14 серпня 2021 року, що відповідає періоду, коли контагіозний дельта-штам став переважним штамом вірусу в Ізраїлі.

Дослідники виявили, що у людей, повністю щеплених вакциною компанії Pfizer, ризик зараження дельта-штамом вірусу КПК був в 13,06 рази вище, а ризик симптоматичного захворювання — у 27,02 рази вище в порівнянні з людьми, які видужали після попередньої інфекції Covid-19. Ці цифри належать до порівняння випадків, коли перша вакцинація або інфікування відбулося в період з січня по лютий 2021 року.

Коли дослідники порівняли всі випадки попередніх інфекцій в період з березня 2020 року по лютий 2021 року зі вакцинацією в період з січня по лютий 2021 року вони виявили, що у вакцинованих, ризик зараження дельта-штамом був в 5,96 раза вище, а ризик захворіти в 7,13 раза вище, ніж у раніше інфікованих.

Отримані результати дозволяють припустити, що природний імунітет, набутий після перенесення попередньої інфекції Covid-19, може з часом знизити випадки інфікування з дельта-штамом, пишуть автори.

За словами авторів, вакциновані люди піддавалися більш високому ризику госпіталізацій, пов'язаних з Covid-19, у порівнянні з тими, хто був раніше інфікований. Вони додали, що вік 60 років і старше збільшує ризик зараження і госпіталізації.

У ході подальшого аналізу автори порівняли раніше інфікованих людей з тими, хто був раніше інфікований і отримав дозу вакцини. Вони виявили, що в групі вакцинованих, ймовірність повторного зараження дельта-варіантом була лише трохи нижче — 0,53 раза.

Автори заявили, що отримані результати "дозволяють припустити, що раніше інфіковані особи, мабуть, отримують додатковий захист від однієї дози вакцини", але вони не змогли продемонструвати "вагомість" в цій групі.

Вони визнали ряд обмежень, включаючи той факт, що в дослідженні спостерігався тільки вакцинальний захист або природний імунітет до дельта-штаму. Крім того, в дослідженні спостерігався захист тільки від вакцини Pfizer, і не вивчалися інші вакцини або вплив третьої дози або бустера (підсилювача) вакцини Pfizer.

Вони також вказали, що фактична кількість безсимптомних інфекцій може бути недостатньо представлена в дослідженні, оскільки тести на Covid-19, такі як ПЛР, не є обов'язковими в Ізраїлі, і люди часто не проходять тестування.

Автори дослідження також визнали, що деякі форми поведінки пов'язані зі здоров'ям, такі як соціальне дистанціювання і носіння масок, могли зіграти плутанину в дослідженні.

Відтоді як в червні почав поширюватися штам Дельта, Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю двічі — на початку і наприкінці липня — повідомляло про зниження ефективності вакцини проти цієї інфекції й невеликому зниженні захисту від серйозних захворювань.

Вчені й влада все ще з'ясовують, чи потрібна третя доза. 24 серпня країна розширила вікову межу для отримання права на третю дозу вакцини Pfizer включивши в неї людей старше 30 років.

У відповідь на безперервне поширення штаму Дельта Ізраїль знову ввів носіння масок в приміщеннях, обмежив збори, активізував експрес-тестування і в кінці липня знову ввів програму паспортизації вакцини Covid 19 "Green Pass".

*Вірус КПК — коронавірус виник у Китаї через недбале відношення китайської комуністичної партії (КПК) до ситуації. Замовчування призвело до поширення епідемії. КПК, не бажаючи відповідати перед світовою громадськістю за потурання, спробувала перекласти відповідальність на інші країни: США та Італію.

Джерело: The Epoch Times

Читайте також