04.09.21

Вакциновані Pfizer мають у 13 разів більший ризик захворіти на COVID-19, ніж перехворілі — дослідження

Краще перехворіти ніж вакцинуватися


Дослідження «Порівняння природного імунітету до SARS-CoV-2 з імунітетом, викликаним вакциною: реінфекції проти проривних інфекцій» встановило, що вакциновані, які раніше не стикалися з SARS-CoV-2, мали у 13,06 рази підвищений ризик проривної інфекції зі штамом «дельта» порівняно з раніше інфікованими, коли перша подія (інфекція або вакцинація) сталася протягом січня та лютого 2021 р. Підвищений ризик також був значним для симптоматичної хвороби. Зараження в будь-який час перед вакцинацією (з березня 2020 р. по лютий 2021 р.) демонструвало ознаки зниження природного імунітету. Вакциновані, що не стикалися з SARS-CoV-2, також мали більший ризик госпіталізації, пов’язаної з COVID-19, порівняно з тими, які були раніше інфіковані.

Це дослідження продемонструвало, що природний імунітет забезпечує більш тривалий і сильний захист від інфекцій, симптоматичних захворювань та госпіталізації, спричиненої дельта-варіантом SARS-CoV-2, порівняно з дводозовим імунітетом, викликаним вакциною BNT162b2 (вакцина Pfizer–BioNTech проти COVID-19).

«Як і прогнозували, перехворілі прекрасно захищені своїми власними імунними клітинами, та міцно тримають оборону. Ні дельта, ні лямбда, ні йота, ні ще які варіанти мутацій не можуть наразі «пробити» захист перехворілих. Деякі поодинокі повторні випадки, які становлять 0,1 % (пораховані на величезних вибірках), як і раніше, пов’язані з особливостями імунітету та є виключенням із загального правила. Відсоток важких хворих серед перехворілих теж вирахуваний — 0,05 %», — прокоментував результати дослідження відомий лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

Лікар розповідає, що він особисто бачив лише кілька разів, щоб перехворілі взагалі звертались у стаціонар. І в цих випадках ішлося про дуже важкий імунодефіцит, і навіть факт першого вірусологічного одужання залишався під великим питанням.

«Ґрунтуючись на великих масштабних звітах, які опубліковані та доступні в відкритих джерелах, можна зробити висновок, що перехворілі становлять мізерну загрозу для оточуючих, набагато меншу, ніж ще не перехворілі вакциновані», — робить висновок Євген Дубровський.

Читайте також