02.09.21

Нацрада знову оштрафувала телеканал НАШ і звернулась до суду, щоб позбавити його ліцензії


Нацрада з питань теле- і радіомовлення оштрафувала телеканал НАШ через мову ворожнечі. Про це повідомляється на сайті Нацради, пише Поштівка.

«Штраф, а також позов до суду про анулювання ліцензії за неусунення порушень законодавчих норм, що передбачають неможливість трансляції програм і передач, які провокують у суспільстві розбрат і ненависть, отримав від Національної ради телеканал НАШ», — заявили в Нацраді.

Під час засідання 2 вересня Нацрада застосувала п’ять санкцій за поширення мови ворожнечі. Канал Максі-ТВ отримав попередження і два штрафи за трансляцію передач НАШого з колишньою міністеркою юстиції Оленою Лукаш та Андрієм Пальчевським.

За даними Нацради, Лукаш в ефірі каналу 27 і 28 квітня заявила, що нинішня влада України і її союзники в боротьбі з агресією РФ становлять загрозу і небезпеку для людей. Регулятор додав, що колишня міністерка «ставить під сумнів територіальну цілісність країни і навіть вдається до агресивних закликів». Також повідомляється, що Лукаш «нав’язує глядачам думку, яку поширює російська пропаганда, — що в Україні процвітає фашизм».

У Нацраді заявили, що ведучі телеканалу не намагалися збалансувати однобічність і упередженість позиції і аргументів ексміністерки.

Канал НАШ має протягом місяця сплатити 119 544 грн штрафу. Сума штрафів Максі-ТВ склала 239 089 грн.

Нацрада звернулася до суду для анулювання ліцензії телеканалу через ефір за 7 і 8 травня, в якому брав участь Андрій Пальчевський. Регулятор дійшов висновку, що його висловлювання «провокують ненависть і дискримінацію за етнічним походженням і місцем проживання громадян України».

Ведучі каналу Ангеліна Пичик і Максим Назаров сказали, що розмова проходила в жанрі інтерв’ю, що не передбачало альтернативних думок. Член Нацради Максим Онопрієнко закликав їх «не перетворювати засідання на майданчик для власних емоцій».

Голова Нацради Ольга Герасим’юк сказала, що НАШ зможе «аргументовано оскаржити рішення в суді».

Раніше в Нацраді заявили, що НАШ «неодноразово порушував закон і не вживає заходів для виправлення зауважень».

Регулятор неодноразово призначав перевірки і штрафував телеканал НАШ через мову ворожнечі під час ефірів. Зі свого боку телеканал подавав позов до суду проти Нацради через позапланову перевірку. На тлі санкцій проти 112 Україна, ZIK і NewsOne в Києві під будівлею НАШого проходили акції протесту, учасники яких вимагали закрити канал.

Також на засіданні Нацради в четвер 2 вересня, під санкції потрапили телеканали “Інтер” та радіостанція “Радио Класс”, тоді як телеканали “Донеччина TV”, “Ісландія”, “5 канал” і радіостанція “Країна ФМ” отримали попередження.

Зокрема, телеканалу “Інтер” призначено чергову позапланову невиїзну перевірку через демонстрування радянських фільмів за участю акторів, які внесені до Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці. “За період із 9 до 29 серпня в ефірі телеканалу транслювали 12 таких фільмів”, – йдеться в повідомленні прес-служба Нацради.

Читайте також