12.08.21

Експерт ВООЗ стверджує: Не існує вакцини, користь від якої переважала б ризики

Кампанія з вакцинації школярів і підлітків старше дванадцяти років в Німеччині йде повним ходом. Професор Клаус Штьор, багатолітній експерт ВООЗ, закликає добре зважити користь і ризик, і нагадує про випадки нарколепсії після вакцинації від свинячого грипу.

2 серпня федеральні міністри охорони здоров'я Німеччини ухвалили, що в майбутньому всім дітям і підліткам старше дванадцяти років повинна бути запропонована вакцинація. Однак Постійна комісія з вакцинації (Stiko) не дала відповідної рекомендації.

Епідеміолог і вірусолог Клаус Штьор, який пропрацював у ВООЗ 15 років і десять років займався розробкою вакцин нещодавно сказав: "Було б добре, якби діти і підлітки могли бути щеплені від COVID-19, але зараз у нас немає вакцини для них, користь від якої переважала б ризик".

Читайте також: Що українці мають знати про штам коронавірусу Дельта

Якщо окремі вчені або політики зараз відкидають рекомендації Stiko, то вони роблять це не на науковій основі в Німеччині", — говорить Штьор.

У зв'язку з тим, що за весь період було зареєстровано дев'ять смертей у вікових групах від 10 до 19 років, необхідно добре зважити вакцинацію. Оскільки вакцини не були представлені на ринку досить довго, не можна бути впевненим, що нічого жахливого не відбудеться. Вірусолог згадує випадки нарколепсії, які виникали після введення вакцини проти свинячого грипу Pandemrix. У той час в Європі вакцинували відносно невелику кількість дітей. Однак тепер йдеться про вакцинацію близько 150 мільйонів дітей тільки в Європі проти хвороби, яка протікає у дітей в легкій формі.

Нарколепсія

За даними Інституту Паула Ерліха (PEI), нарколепсія — це розлад сну і неспання, при якому спостерігаються такі симптоми:

- надмірна денна сонливість

- напади засипання

- катаплексія (гостра, оборотна втрата м'язового тонусу)

- сонний параліч

- яскраві сновидіння (гіпнагогічні галюцинації), що починаються вже в фазі засипання

- неповноцінний нічний сон

- автоматична поведінка

У Швеції було розпочато ретроспективне когортне дослідження випадків нарколепсії серед вакцинованих і невакцинованих дітей і підлітків. Остаточний звіт наприкінці червня 2011 року показав, що у вакцинованих дітей і підлітків приблизно в сім разів частіше зустрічалася нарколепсії з катаплексією в порівнянні з невакцинованими.

Читайте також: Ученый-иммунолог: вакцины от ковида - бесполезны и небезопасны

В одному контрольному дослідженні про фактори ризику нарколепсії в Німеччині від 16 травня 2017 року, проведеному PEI, йдеться: "Крім вакцинації проти пандемічного грипу, ніяких інших факторів ризику нарколепсії виявлено не було".

Щеплення скоро будуть пропонуватися як "кисле пиво"?

Штьор передбачає, що надлишки доз COVID — вакцини з розвинених країн будуть пропонуватися в наступному році як "кисле пиво". Не пізніше ніж через два місяці бідніші країни отримають вакцини "щедрим жестом", прогнозує він.

Стадний імунітет в будь-якому випадку не може бути досягнутий щодо SARS-CoV-2, пояснює далі вірусолог. 

"Колективний імунітет важливий тільки в тому випадку, коли захворювання має бути ліквідоване. Однак цього не можна досягти з SARS-CoV-2".

Тим часом глава Stiko Томас Мертенс оголосив про нову рекомендацію протягом наступних десяти днів. Однак він не зміг сказати її зміст. "Зараз всі питають мене, чи вважаю я рішення міністрів охорони здоров'я таким, що суперечить нашій рекомендації. Ні, і я не засмучений з цього приводу", — продовжив він. Це політичне рішення, "це свобода політики — запропонувати щось подібне в сенсі загального медичного обслуговування".

Читайте також