01.08.21

Описані типові симптоми хвороби спричиненої штамом «дельта»

«Дельта»-варіант коронавіруса має симптоми, що відрізняються від інших варіантів SARS-CoV-2. Якщо раніше характерними ознаками захворювання були кашель, лихоманка, задишка і втрата запаху або смаку, то тепер більш поширеними стали нежить, першіння в горлі і головний біль. Про це пише The Telegraph.

Найтиповішим симптомом захворювання в Британії, де «дельта»-варіант витіснив всі інші варіанти коронавіруса, став головний біль, яка спостерігається у двох третин людей молодше 40 років (а також більше половини старше 40 років), заражених SARS-CoV-2. Наступними за поширеністю йдуть класичні простудні симптоми: нежить і біль у горлі. Половина з тих, хто молодше 40 років, і третина людей старшого віку повідомляли про дві ознаки захворювання.

Читайте також: Що українці мають знати про штам коронавірусу Дельта

За словами лікарів, головний біль при захворювання має характерні особливості, за якими інфекцію можна відрізнити від звичайної застуди. Болі бувають помірними або сильними, тривають 3-5 днів в середньому, а знеболюючі не поліпшують самопочуття. Пацієнти описують, що біль охоплює обидві сторони голови і відчувається як давлячий, пульсуючий або гострий. При цьому симптом може проявлятися раніше всього і тривати певний час. Приблизно 15 відсотків хворих не мають інших симптомів.

Що стосується нежиті, то, коли рівень поширення коронавіруса серед населення був низький, він вважався незвичайним симптомом і з більшою ймовірністю міг бути викликаний застудою або алергією. Зараз нежить через захворювання від Дельти більш імовірна, ніж з інших причин. Тому при будь-яких ознаках ГРВІ фахівці радять залишитися вдома і при можливості зробити тест на коронавірус.

Читайте також