10.08.21

У Києві жінка померла після першого щеплення вакциною Moderna

Ця смерть ставить кілька питань, пов'язаних як з препаратом, так і з самим процесом вакцинації.

У Києві після уколу першою дозою вакцини Moderna від коронавірусу померла жінка. Причому в той же день після щеплення у неї з'явилися симптоми гострої коронавірусної хвороби. 

Про це в коментарі для APnews повідомив глава Національної медичної палати України Сергій Кравченко.

Читайте також: Що українці мають знати про штам коронавірусу Дельта

За його словами, про загибель жінки йому повідомили лікарі-інфекціоністи з інфекційного відділення Київської міської лікарні №4. Саме в реанімацію цієї лікарні 50-річна пацієнтка потрапила через кілька днів після вакцинації. Як стало відомо зараз 1 серпня вона прилетіла в Україну з Туреччини, а вже 5 серпня вона отримала перший укол вакциною Moderna.

Цей випадок, за словами Кравченка, ставить кілька питань. І перший з них - як проводити розслідування цього випадку в ситуації, коли препарат Moderna в Україні не зареєстрований.

"Є летальний випадок, який збігся за часом з вакцинацією вакциною Moderna, яку не зареєстровано в Україні і завезена в країну як незареєстрований препарат. Фармако-епідеміологічне розслідування необхідно. І є проблема - як це зробити? Ця вакцина не зареєстрована, на неї немає досьє, немає методів контролю якості і немає затвердженої інструкції на доступному в Україні мовою", - зазначив Кравченко.

Читайте також: Описані типові симптоми хвороби спричиненої штамом «дельта»

Втім, сам Кравченко зазначає, що загибла, можливо заразилася коронавірусом ще до вакцинації і препарат тут ні до чого. Але це просто неможливо - адже перед вакцинацією повинен проводитися медичний огляд. Про це йдеться в наказі №595 від МОЗ.

"Можливо пацієнтку вакцинували в продромальний період. Це коли пацієнт уже інфікований, але немає клінічних проявів. Як же цю пацієнтку провакцинували в продромальний період? Тобто у неї не збирали анамнез життя, анамнез хвороби, епідеміологічний анамнез. Ніхто навіть не спромігся уточнити, чи була вона до цього в ендемічній зоні. Наприклад, в Туреччині, де циркулює штам "Дельта", - обурений Кравченко.

Проте інформації про виявлений у жінки штам коронавируса не повідомляється. 

Читайте також: Серйозні побічні ефекти через вакцинацію від COVID-19: Відеозвернення 50 постраждалих

Читайте також