10.08.21

Німці розширяють вирощування лабораторної риби і планують зробити її масовим продуктом

Берлінська компанія Bluu Biosciences, що виробляє рибу на основі клітин розширить виробництво трьох найпопулярніших у світі видів риби — атлантичного лосося, райдужної форелі та коропа.

«Компанія оптимізує свої клітинні лінії для омега-3, вмісту жирів для оптимально збалансованого продукту», — повідомив Себастьян Рейкерс, співзасновник та головний науковець Bluu Biosciences.

Основою кожної клітинної лінії є біопсія (забір клітин) живої риби, пояснює Рейкерс.

Клітинні лінії можуть відтворюватися багато разів без проведення нової біопсії, що оптимізує процес виробництва та має важливе значення для масштабування процесу.

«Маса клітин зростає у біореакторі, які потім забираються і далі обробляються для розробки кінцевого продукту», — додав головний науковець компанії.

Bluu Biosciences має на меті створити стійку альтернативу за конкурентними цінами для задоволення масового попиту на рибні продукти більш екологічним шляхом.

Компанія планує випустити гібридні продукти, котрі складаються з клітинної риби та білків рослинного походження у вигляді фрикадельок, нагетсів та структурованого рибного філе.

Наразі понад 80 стартапів працюють над розвитком вирощеного м’яса та морепродуктів і значна кількість — над розробкою риби на рослинній основі.

Читайте також