13.10.21

Відсторонити від роботи й позбавити зарплати. Як МОЗ влаштовує "голодні ігри" для вчителів


У МОЗ планують усунути від роботи й позбавити зарплати невакцинованих від коронавірусу вчителів вже з листопада. Мовляв, тільки зі щепленням педагоги зможуть і надалі "постачати" діточок якісними знаннями, а головне, у безпечній обстановці.

Складно сказати, що в цій ситуації найбільш сумно: те, що в Міністерстві охорони здоров'я не знають, що навіть після вакцинації вчитель може стати безсимптомним носієм інфекції та заразити учнів (які, до слова, невакциновані й теж хворіють і все частіше), або ж те, що в органі державного управління усвідомлено порушують законодавство й права людини.

Почнемо з очевидного: вакцинація - не щит, що відбиває від вас будь-яку заразу і тим самим захищає всіх, з ким ви перебуваєте. Згідно з низкою опублікованих досліджень, серед вакцинованих (а це близько 175 тис. осіб) не було випадків госпіталізації та смертей, пов'язаних із ковідом. Тобто де факто більшою мірою вакцинація є хорошою можливістю уникнути тяжкого перебігу хвороби.

Але МОЗ наука не аргумент. Як і українське законодавство.

Наказ, згідно з яким було затверджено перелік професій, для яких вакцинація проти коронавірусу є обов'язковою, не тільки не відповідає чинному законодавству, а й суперечить йому. Зокрема, так зазначає адвокат Ростислав Кравець.

За його словами, по-перше, вводити обов'язкову вакцинацію може тільки головний санітарний лікар, а не Міністерство, а по-друге, немає наукового обґрунтування цього рішення - хто вирішив, що саме вчителі є головними носіями коронавірусу?

"Згідно з Конституцією України, людина має право сама розпоряджатися своїм життям і здоров'ям. Тому висновок тут один - зобов'язати робити вакцинацію від коронавірусу держава не має права", - додає адвокат Денис Головін.

За словами адвоката, звільняти вчителів або усувати від роботи без виплати зарплати за відмову від вакцинації роботодавці також не мають права. І знову це підтверджує основний закон держави - Конституція.

"Стаття 43 Конституції України також гарантує право кожного на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення", - додає експерт.

Таким незаконним звільненням, згідно з буквою закону, і є звільнення за відмову від вакцинації:

  • будь-які профілактичні щеплення проводяться за згодою повнолітніх громадян (стаття 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб");
  • будь-яка дискримінація у сфері праці, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно, зокрема, від стану здоров'я, не допускається (стаття 2-1 КЗпП). Тобто директор школи або дитсадка не має права обмежувати вас, усуваючи від роботи, якщо ви не вакциновані.

"Також статтями 40-41 КЗпП встановлено вичерпний перелік підстав звільнення працівника з ініціативи роботодавця. Серед них відсутня така підстава, як відмова працівника від проведення щеплення", - каже юрист АТ "БАЄРС" Володимир Дишлюк.

На будь-які випади в їхній бік щодо порушення прав людини чиновники посилаються на статтю 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", мотивуючи таким чином своє рішення. Також міністр Ляшко раніше вказував на рішення ЄСПЛ від квітня 2021 року, в якому Європейський суд визнав примусові щеплення цілком законними. Мовляв, все по-європейськи й прецеденти вже були. Однак це не зовсім так.

Зазначена вище стаття регулює питання щодо 6 захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця й кору. У цих випадках вакцинація дійсно є обов'язковою. Але про вакцину від коронавірусу в українському законодавстві нічого не сказано - законодавчо він не віднесений до тих інфекційних хвороб, які підлягають обов'язковій вакцинації.

"Відповідно до Закону "Про захист від інфекційних хвороб" можуть відсторонити від роботи особу, яка не пройшла вакцинацію, але на підставі й у порядку, встановленому законом. А на сьогодні такого порядку немає", - зазначає адвокат Ростислав Кравець.

Розбивається об здоровий глузд і другий довід міністра Міністерства охорони здоров'я про рішення ЄСПЛ. За словами адвоката Юрія Білоуса, по-перше, не було вказано, яке саме рішення ЄСПЛ Віктор Ляшко має на увазі. А по-друге, якщо брати до уваги рішення ЄСПЛ у справі Vavřička vs the Czech Republic, рішення по якому було ухвалено Європейським судом саме у квітні поточного року, то в ньому дійсно Європейський суд з прав людини дійшов висновків, що обов'язкова вакцинація, на яку скаржилися заявники, має розумне співвідношення пропорційності до законних цілей.

"Однак ця справа стосується виключно стандартної та планової вакцинації дітей від хвороб, які добре відомі медичній науці й проти яких вакцинація вважається ефективною та безпечною. Тому зазначене рішення ЄСПЛ не слід тлумачити як карт-бланш для введення обов'язкової вакцинації в Україні", - каже експерт.

Ба більше, у резолюції № 2361 Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) вказувалося про необхідність інформування своїх громадян країнами - членами ЄС про те, що вакцинація не є обов'язковою та ніхто не повинен здійснювати політичного, соціального чи іншого тиску на людину, примушуючи її до вакцинації, якщо вона сама того не хоче. Людина не повинна піддаватися дискримінації.

Але якщо Міністерству охорони здоров'я закон не писаний, що вже говорити про керівників на місцях і директорів навчальних закладів. Адже, попри те що закон на стороні педагога й рішення про звільнення або невиплату зарплати вчитель може оскаржити в суді, звільнити його можуть і під іншими приводами.

Наприклад, можуть змушувати написати заяву за власним бажанням. У таких випадках юристи радять зафіксувати факт відсторонення від роботи, а також звертатися до суду й до уповноваженого з прав людини. До слова, подібними методами до початку навчального року примушували вакцинуватися вчителів (ще до рішення про примусову вакцинацію).

Вакцинація - це не тільки добровільно-примусова акція, а й для деяких педагогів небезпечна. Адже про те, що робити особам, які страждають на хронічні захворювання й не можуть робити вакцинацію, у МОЗ не пояснили. При цьому сказано, що всі, у кого немає щеплень, будуть відсторонені від роботи

Виходить, що держава вчителів ставить практично в безвихідне становище. Мовляв,  боїшся вакцинуватися - сиди вдома без зарплати. При цьому навіть попри те, що, за словами експертів, у працівника є всі шанси в судовому порядку скасувати незаконний наказ й отримати середню заробітну плату за період вимушеного простою, не всі вчителі зможуть піти на цей крок.

По-перше, судовий процес може затягнуться, а їсти хочеться завжди. А по-друге, навіть у разі виграшу без додаткових занять або доплат учитель отримає трохи більше ніж 6 тис. грн, якими намагатиметься покрити всі заборгованості та рахунки.

Дійсно, людино-орієнтована держава. 

Ірина Шостак, журналіст

Читайте також