08.10.21

Примусове щеплення: освітяни та науковці зробили жорстку заяву


Профспілка працівників освіти і науки України різко негативно поставилася до наказу МОЗ про обов’язкову вакцинацію чиновників та освітян проти COVID-19 і нагадала, що щеплення є добровільним, а заходи примусу до нього – неправомірними.

Про це йдеться в заяві профспілки.

Відділ експертно-правової роботи профспілки пояснив, що частина шоста статті 12 Закону “Про захист населення від інфекційних хвороб” передбачає, що повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводять за їх згодою.

А в пункті 3 резолюції 2361 (2021) ПАРЄ закликає та рекомендує інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов’язковою і що ніхто не може зазнавати політичного соцiального чи іншого тиску для проходження вакцинації.

Згідно зі статтею 147 КЗпП України за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано один з таких заходів стягнення: 1) догана; 2) звільнення.

Однак пунктом 24 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робітників і службовців підприємств, установ, організацій зазначає, що порушення трудової дисципліни – це невиконання чи неналежне виконання працівником покладених на нього трудових обов’язків. Але відмова працівників від вакцинації не може вважатися порушенням трудової дисципліни.

Профспілка освітян також наголошує, що Дорожня карта з вакцинації від СОVID-19, затверджена наказом МОЗ від 24.12.2020 № 3018, встановлює, що вакцинація від коронавірусної хвороби буде добровільною для усіх груп населення та професійних груп.

Нагадаємо, що МОЗ не включив медиків до списку професій, представники яких обов'язково мають пройти курс вакцинації. Глава відомства Віктор Ляшко пояснив це тим, що 80% медиків і так щеплені.

Водночас зазначимо, що чимало медиків негативно ставляться до вакцинації проти коронавірусу.

Читайте також