20.10.21

Поліція при перевірках у пасажирів сертифікатів про вакцинацію порушуватиме Конституцію, – експерт

Основний закон гарантує свободу переміщення громадян. Окремі обмеження прав і свобод громадян можуть встановлюватися із зазначенням строку дії цих обмежень тільки в умовах воєнного або надзвичайного стану. 

Експерт з конституційного права Центру політичних реформ Олександр Марусяк заявив, що рейди поліції в громадському транспорті для перевірки COVID-сертифікатів про вакцинацію або дійсних негативних тестів є незаконними, а при спробі висадити невакцинованого пасажира з транспорту поліцейські будуть порушувати Конституцію України, а конкретно – статтю 33, яка гарантує громадянам України свободу переміщення, пише Поштівка і надає Пам’ятку для спілкування з поліцією щодо COVID-сертифікату про вакцинацію.

Постанова Кабміну – це не закон.

"Це – дитячий садок. У ст. 33 йдеться про те, що обмеження свободи переміщення можливо тільки в разі обмежень, встановлених законом. Якщо влада хоче, щоб сертифікати отримали законну силу, то нехай приймають відповідні закони. У нас і з карантином та ж проблема", – зауважив він.

В ст. 64 Конституції йдеться про те, що окремі обмеження прав і свобод громадян можуть встановлюватися із зазначенням строку дії цих обмежень тільки в умовах воєнного або надзвичайного стану. Ні того, ні того в Україні введено так і не було, підкреслив Марусяк.

Раніше Кабінет Міністрів своєю Постановою запровадив зміни до Правил пасажирських перевезень, які почали діяти з 21 жовтня. Зокрема вони передбачають наявність як у водіїв, так і у пасажирів COVID-сертифікатів про вакцинацію або дійсних негативних тестів. Водночас, обмеження не торкнулися вакцинованих осіб. 

Нагадаємо, що тримісячний локдаун навесні 2020 року, коли перевезення взагалі не здійснювалися (як між областями, так і в середині окремих міст) був визнаний незаконним. Але за це так ніхто й не відповів і не покараний. Безкарність розбещує. Ситуація повторюється.

Читайте також