16.11.21

Маркевич: Або дайте безкоштовні ПЦР-тести та вакцини без диких черг, або скасуйте обязалівку

Україна пішла неправильним шляхом у карантинних заходах, вважає кандидат медичних наук, громадський діяч Валентина Маркевич. 

На її думку, держава, яка запроваджує обмеження, має створити умови, щоб ці обмеження були реалізовані не за рахунок громадян, їхніх прав та їх коштів. 

Прикладом є вимога результатів ПЛР-тестів для допуску до різних звичних послуг, наприклад, транспорту. Чому ввівши цю вимогу, влада не зробила експрес-тести безкоштовними для українських громадян, запитує експерт.

 "При цьому обмежень щодо транспорту не було в жодній країні Європи, я такого не чула і не знаю..." 

Такий підхід викликав ажіотаж у пунктах вакцинації, люди вишиковуються у колосальні черги для вакцинації, для укладання декларації з лікарями. При цьому перед вакцинацією немає нормального лікарського огляду, немає зворотнього зв'язку для контролю результатів вакцинації. 

"Людей, як тварин, поставили в стійло, стояти в черзі на обов'язкову вакцинацію. При цьому ми не дотримуємося жодних антиковидних заходів, тому що люди знаходяться дуже близько і контактують між собою, отримуємо додаткове інфікування", — каже експерт. 

Таким чином, цей дивний карантин веде не до того, що ми розриваємо соціальні контакти, як повинен би, а зовсім навпаки. 

"Я вважаю, що держава мала ввести мораторій на обов'язкову вакцинацію, тому що ми, на жаль, та країна, яка не встигла створити умови для вакцинації, це моя думка. Кожна людина має підійти до цього добровільно... Я закликаю до розумної, а не хаотичної вакцинації", — заявила Валентина Маркевич. 

Експерт зазначає, що при цьому відстеження контактів, аналіз поширення хвороби, епідеміологія як така в країні зовсім не працює, фахівців катастрофічно не вистачає, а сімейні лікарі та інфекціоністи недофінансуються. 

Згадує Маркевич і зловживання із перевірками ковід-сертифікатів, коли до бізнесу приходять тричі на день.

Читайте також: Українські суди вирішують справи щодо відсутності ковід-сертифікатів на користь громадян

Читайте також