08.11.21

Патофізіологічні зміни після вакцинації проти COVID-19

"Дослідження рекомендує додаткову обережність під час вакцинації людей із наявними клінічними захворюваннями, включаючи цукровий діабет, електролітний дисбаланс, дисфункцію нирок та порушення згортання крові".


26.10.2021 науковий журнал Cell Discovery, що видається під франшизою Nature опублікував статтю “Комплексні дослідження виявили постійні патофізіологічні зміни після вакцинації вакцинами проти COVID-19”.

Англомовний оригінал тут https://www.nature.com/articles/s41421-021-00329-3

Цитата:

“Зараз у багатьох країнах проводяться масштабні щеплення у відповідь на пандемію COVID-19. Тут ми повідомляємо окрім вироблення нейтралізуючих антитіл про постійні зміни в гемоглобіну A1c, рівнях натрію та калію в сироватці крові, профілях згортання та функції нирок у здорових добровольців після вакцинації інактивованою вакциною SARS-CoV-2. Подібні зміни також були зареєстровані у пацієнтів з COVID-19, що свідчить про те, що вакцинація імітувала інфекцію. Секвенування одноклітинної мРНК (scRNA-seq) мононуклеарних клітин периферичної крові (PBMCs) до і через 28 днів після першої інокуляції також виявило послідовні зміни в експресії генів багатьох різних типів імунних клітин. Зменшення CD8+ Т-клітин і збільшення вмісту класичних моноцитів були зразковими. На додаток, scRNA-seq виявила посилення передачі сигналів NF-κB і знижену реакцію інтерферону типу I, що було підтверджено біологічними аналізами, а також повідомлялося про те, що вони мали місце після зараження SARS-CoV-2 із загостренням симптомів. Загалом, наше дослідження рекомендує додаткову обережність під час вакцинації людей із наявними клінічними захворюваннями, включаючи цукровий діабет, електролітний дисбаланс, дисфункцію нирок та порушення згортання крові.

Український переклад абстракту – Захар Мілютін

Cell Discovery – це міжнародний журнал з відкритим доступом, який публікує результати, які мають велике значення та широкий інтерес у всіх областях молекулярної та клітинної біології.

Читайте також: Масштабне шведське дослідження ефективності вакцинації від ковіду показало коли вона виходить в мінус

Читайте також