26.11.21

мРНК-вакцини спричиняють проблеми зі щитовидною залозою



18.11.2021, науковий журнал Journal of Endocrinological Investigation, публікація

“Щитовидна залоза як мішень ад’ювантного аутоімунного/запального синдрому через вакцинацію SARS-CoV2 на основі мРНК: від хвороби Грейвса до тихого тиреоїдиту”


Англомовний оригінал: https://link.springer.com/article/10.1007/s40618-021-01707-0

Українською абстракт переклав Захар Мілютін: 

З пандемією COVID-19 головною метою стала нагальна потреба знайти ефективну вакцину для лікування. Вакцини містять ад’юванти, які можуть мати несприятливі ефекти та можуть викликати аутоімунний/запальний синдром, спричинений ад’ювантами (ASIA). Існує дуже мало інформації про аутоімунне ендокринне захворювання та ASIA після застосування вакцинації SARS-CoV2 на основі мРНК.

Серія випадків

Ми повідомляємо про три випадки, а також робимо огляд літератури, яка показує, що щитовидна залоза може бути вражена ASIA, спричиненого вакцинацією SARS-CoV2 на основі мРНК. Ми представляємо перший на сьогодні випадок тихого тиреоїдиту, описаний у контексті вакцинації Pfizer/BioNTech. Також ми обговорюємо перший підгострий тиреоїдит у контексті вакцинації Moderna. Нарешті, ми наводимо ще один випадок, який слід додати до наявних доказів хвороби Грейвса, яка виникає після вакцинації Pfizer/BioNTech.

Обговорення

Важливу роль у вакцинах відіграють ад’юванти. Їх здатність підвищувати імуногенність активного інгредієнта необхідна для досягнення бажаної імунної відповіді. І у вакцинах Moderna, і у вакцинах Pfizer/BioNTech використовується мРНК, що кодує білок SARS-CoV2 S, посилений ад’ювантами. Крім того, повідомлялося про перехресну реактивність між SARS-CoV2 та антигенами щитовидної залози. Це може пояснити, принаймні, деякі аутоімунні/запальні реакції, що виникають під час та після зараження та вакцинації SARS-CoV2.

Висновок

Аутоімунний/запальний синдром, спричинений ад’ювантами, що вражає щитовидну залозу, може бути несприятливим ефектом вакцинації SARS-CoV2 і може бути недостатньо діагностованим.



Читайте також