01.11.21

Масштабне шведське дослідження ефективності вакцинації від ковіду показало коли вона виходить в мінус

Через 7-8 місяців вакцинація вже не зменшує, а збільшує шанси на симптоматичне захворювання, потрапляння в лікарню та смерть.

25.10.2021 на сайті препрінтів престижного наукового журналу The Lancet з’явилась публікація

“Ефективність вакцинації від Covid-19 проти ризику симптоматичної інфекції, госпіталізації та смерті протягом 9 місяців: шведське когортне дослідження загальної популяції”


Англомовний оригінал тут: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3949410


Переклад абстракту українською та коментарі графіків – Захар Мілютін

Методи: ретроспективне когортне дослідження було проведено з використанням шведських національних реєстрів. Когорта налічувала 842 974 пари (загальна кількість =1 684 958 осіб), включаючи осіб, вакцинованих 2 дозами ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca), mRNA-1273 (Moderna) або BNT162b2 (Phizer), та відповідних невакцинованих осіб. З 12 січня по 4 жовтня 2021 року збирались випадки симптоматичної інфекції та тяжкої форми Covid-19 (госпіталізація або смерть після протягом 30 днів після підтвердження інфекції).

Результати: ефективність вакцини BNT162b2 (Phizer – Перекл.) проти інфекції поступово зменшувалася з 92% на 15-30 день до 47% на 121-180 день і з 211 дня й далі не було виявлено жодної ефективності.

Ефективність mRNA-1273 (Moderna – Перекл.) зменшувалася трохи повільніше до 59% з 181 дня і далі.

Ефективність ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca – Перекл.), як правило, була нижчою та швидше зменшувалася, з 121 дня і далі жодної ефективності не було виявлено, тоді як ефективність поєднання AstraZeneca та мРНК вакцини зберігався до 121 дня і далі.

Загалом, ефективність вакцини була нижчою і слабшала швидше серед чоловіків і літніх людей.

Для запобігання тяжкому перебігу Covid-19 ефективність зменшилась з 89% на 15-30 день до 42% з 181 дня і далі, при цьому аналізи чутливості показують помітне зниження серед чоловіків, літніх слабких людей та осіб із супутніми захворюваннями.

Тлумачення: ефективність вакцини проти симптоматичної інфекції Covid-19 з часом поступово зменшується у всіх підгрупах, але з різною швидкістю залежно від типу вакцини та швидше для чоловіків і літніх слабких людей. Ефективність проти важких захворювань, здається, залишається високою протягом 9 місяців, але не для чоловіків, літніх слабких людей та осіб із супутніми захворюваннями. Це посилює обґрунтування введення третьої бустерної дози.”

Найцікавішу інформацію, як це часто буває, розміщена в самому кінці серед висновків – останні додаткові графіки втрати вакцинами своєї ефективності.

Figure 2 – ефективність вакцинації проти симптоматичного ковіду

На Figure 2 можна побачити, що на восьмому місяці ефективність вакцинації проти симптоматичного ковіду в середньому і для більшості реципієнтів виходить в мінус. Тобто через 7-8 місяців вакцинація вже не зменшує, а збільшує шанси на симптоматичне захворювання.

Figure S1 – ефективність вакцинації проти важкого перебігу

Щодо випадків важкого перебігу та смерті, то в середньому (жирна полоса) на восьмому місяці ефективність вакцинації ще трималась на відмітці 20%. Але для деяких вакцин/вікових груп (сірим) вона вже після шостого місяця стала негативною, а на дев’ятому досягла показника у 80% збільшення ризику вакцинованих потрапити в лікарню та вмерти.

 

Читайте також: МОЗ має автоматично видавати сертифікат перехворілого

Читайте також