19.11.21

Як зробити рідину для склоочисника своїми руками: 7 способів

Як заощадити гроші і убезпечити себе від шкідливих парів

Підтримка чистоти лобового скла автомобіля – важливий захід безпеки під час керування автомобілем. На жаль, в зимовий час часто трапляється неякісна рідина для омивання скла, передає Поштівка.

На жаль, коштує ця рідина не як звичайна вода. До того ж чимало зимової рідини склоочисника сумнівної якості, що призводить до її замерзання в найбільш невідповідний момент. До того ж велика кількість незамерзайки містить в своєму складі заборонені речовини, пари яких завдають шкоди людям.

Але є рішення. Незамерзайку можна зробити своїми руками. Зробивши самостійно рідину, в и не тільки заощадите гроші, але й забезпечите себе від непередбаченого замерзання неякісної рідини, яка може пошкодити Вашу систему очищення лобового скла.

Основними складовими склоомиваючих рідин є розчини спирту з водою та додаванням миючих засобів, інакше кажучи, поверхнево-активних речовин (ПАР), а також ароматизаторів та барвників. В даний час активно застовуються ізопропіловий спирт, пропіленгліколі та етиленгліколі.

1. Незамерзайка із засобу для миття вікон.

Для того щоб зробити своїми руками незамерзайку, необхідно змішати будь- який побутовий спиртовий засіб для очищення скла або вікон зі звичайною водою в пропорції 1:2 ( одна частина речовини, дві частини води) .

Для прикладу, щоб зробити самостійно незамерзайку в кількості 1 літра, то Вам необхідно взяти 335 грам очищувача для миття вікон і додати до цього 665 грам води.

2. Незамерзайка із засобу для миття посуду.

Для самостійного приготування незамерзаючої рідини з будь-якого засобу для миття посуду, Вам необхідно взяти 3,25 літра води і додати в неї столову ложку засобу для чищення посуду. Але пам'ятайте, що якість Вашої незамерзайки буде залежати від якості засобу для миття посуду.

Тому при виборі цієї побутової хімії вибирайте надійний і перевірений засіб. Інакше неефективний засіб для миття посуду замерзне в вашому бачку омивача скла при мінусовій температурі на вулиці. 

Важливо щоб засіб не утворював багато піни. Тому замість нього можна застосовувати рідкий засіб для прання в стиральних машинах.

Перш ніж змішувати інгредієнти, радимо Вам виставити на балкон в морозну погоду засіб для миття посуду, щоб переконатися що він не замерзне. Також радимо Вам використовувати концентрат засобу для миття посуду.

3. Рідина для лобового скла з оцту.


УВАГА! Цей спосіб можна використовувати тільки при температурі навколишнього повітря від -10 градусів. Інакше за теплої погоди при її використанні в салоні автомобіля буде неприємний запах оцту.

Для приготування цієї рідини необхідно змішати оцет і воду в однакових пропорціях. Наприклад, для приготування 1 літра незамерзаючої рідини необхідно ретельно змішати 500 мл оцту і 500 мл води .

4. Рідина для склоочисника з аміаком.


Щоб зробити рідину для очищення лобового скла з аміаку необхідно змішати 1 частину аміаку і 3 частини води.

Наприклад, для 1 літра рідини знадобитися 335 мл аміаку і 665 мл води, які необхідно змішати ретельно один з одним. Увага! При змішуванні не допускайте піноутворення.

Отриману рідину не вийде використовувати при дуже низьких температурах повітря. Для того щоб використовувати її при сильному морозі, можна додати в рідину 50-100 грам оцту (можна з ароматизатором).

5. Рідина для скла з ізопропілового спирту.

При концентрації ізопропілового спирту 1:1 за об'ємом з водою ваш склоомивач не замерзне до -21 градуса. Однак, можна варіювати пропорції, виходячи з температурних умов. Правило таке: що холодніше, то більша частка ізопропілового спирту у складі незамерзайки. При концентрації спирту 1:3 за обсягом з водою склоомивач не замерзне до -15 градусів, 1:10 до -7. Головний недолік ізопропілової омивайки в тому, що при дуже низьких температурах він стає в'язким. При сильному морозі рідини на основі ізопропілового спирту будуть розприскуватися вдвічі гірше за этанольні.

Не забудьте додати до омивача ковпачок засобу для миття посуду - він покращить миючі якості. Або навіть краще рідкий засіб для прання в стиральних машинах, бо він не утворює піни.

6. Рідина на основі медичного спирту.


Традиційно для приготування власної незамерзайки можна використовувати медичний спирт (етиловий спирт, етанол).

Щоб приготувати 3,75 літра незамерзаючої рідини необхідно взяти 3 склянки по 250 грам чистого 70 процентного спирту (650 грам спирту при застосуванні чистого спирту 96,6%) і змішати його з 3 литрами води.

Далі додайте 1 столову ложку прального порошку або засіб для миття посуду. Також ретельно перемішайте.

7. Рідина на основі метанолу.


Увага!!! Метанол – отрута. Тому для приготування за цим рецептом незамерзайки, необхідно бути обережним, в жодному разі не допускати потрапляння метанолу в очі і в дихальні шляхи. Для приготування рідини необхідна 1 частина метанолу і 9 частин води. Наприклад, для приготування 1 літру незамерзайки необхідно взяти 100 мл метанолу та 900 мл води.

Для більш ретельного очищення лобового скла в отриману рідину можна додати чайну ложку засобу для миття посуду.

Висновки:

Завжди використовуйте тільки дистильовану воду для використання в бачку склоомивача, щоб уникнути ризику пошкодити систему склоочисників. Пам'ятайте, що неякісна вода з часом залишає іржу і наліт на форсунках склоочисників і всередині насоса бачка склоомивача.

Якщо Ви користуєтеся в літню пору покупною рідиною склоочисника, то Ви можете для економії розбавляти її дистильованою водою .

Щоб перевірити якість і надійність незамерзайки, яку Ви зробили самостійно або купили в магазині, необхідно налити трохи рідини в невелику тару і виставити її на кілька годин на мороз або покласти в морозильник. Якщо рідина замерзне або прийме гелеподібну консистенцію, то необхідно посилити властивість незамерзайки, додавши в неї спирт.

Не тримайте вдома у відкритих місцях рідину для лобового скла. Вона повинна зберігатися в недоступному для дітей місці. Також домашні тварини не повинні мати доступ до рідини.

Читайте також