25.11.21

Говорити про пандемію нещеплених неправильно і небезпечно — Lancet

Вакциновані все ще є важливою частиною пандемії.

З’являється все більше доказів того, що вакциновані особи продовжують відігравати важливу роль у передачі вірусу. Про це сказав німецький лікар з Інституту гігієни та екологічної медицини Університету Грайфсвальда Ґюнтер Кампф у статті для журналу Lancet.

Науковець наводить статистику. У штаті Массачусетс (США) під час різних подій у липні 2021 року було виявлено 469 нових випадків COVID-19, і 346 (74 %) з цих випадків були у людей, ї повністю або частково вакцинованих, 274 (79 %) з них були симптоматичними. Порогові значення циклу були однаково низькими між повністю вакцинованими (медіана 22,8) і невакцинованими, не повністю вакцинованими або чий статус вакцинації був невідомим (медіана 21,5). Це вказує на високе вірусне навантаження навіть серед людей, які були повністю вакциновані.

Окрім того, у США станом на 30 квітня 2021 року зареєстровано 10 262 випадки COVID-19 у вакцинованих людей, із них у 2725 (26,6 %) перебіг був безсимптомний, 995 (9,7 %) були госпіталізовані, а 160 (1,6 %) померли.

Тим часом у Німеччині 55,4 % симптоматичних випадків COVID-19 у пацієнтів у віці 60 років і старше були у повністю вакцинованих осіб, і ця частка збільшується щотижня, повідомляє Ґюнтер Кампф. У Мюнстері, Німеччина, нові випадки COVID-19 мали місце щонайменше у 85 (22 %) із 380 осіб, які були повністю вакциновані або одужали від COVID-19 і відвідували нічний клуб.

Ґюнтер Кампф наголошує, що вакциновані люди мають менший ризик важкого захворювання, але все ще є важливою частиною пандемії. Тому говорити про пандемію нещеплених неправильно і небезпечно, вважає науковець.

«Історично склалося так, що і США, і Німеччина породили негативний досвід, стигматизуючи частину населення за колір шкіри або релігію. Я закликаю високопосадовців та науковців припинити неадекватну стигматизацію невакцинованих людей, до яких належать наші пацієнти, колеги та інші співгромадяни, і докласти додаткових зусиль для об’єднання суспільства», — говорить Ґюнтер Кампф.

Читайте також